Onze nieuwe collega Moon doorbreekt Chinese muren

BMX'er Jelle van Gorkom
Jelle van Gorkom: “Ik ga nooit meer BMX’en zonder protectie”
24 juli 2017
Al 5 jaar een klik - De kracht van netwerken
Al 5 jaar een Klik – De kracht van netwerken
15 augustus 2017

Onze nieuwe collega Moon doorbreekt Chinese muren

Jasper met onze nieuwe collega Moon

Jasper met onze nieuwe collega Moon

Een pittig praatje. Een kanjer in iemand het vuur aan de schenen leggen. Niet bang om tanden te laten zien. Dat was wat we zochten in onze nieuwe (Chinese) inkoopdraak.

 

Deze vacature als projectmanager is vervuld, en wel door een dame die al deze capaciteiten bezit. En het allerleukste aan onze nieuwe collega Moon? Ze is een nakomeling van een origineel Zuid-Chinese familie. Een welkome aanvulling voor het oer-Nederlandse team dat momenteel het kantoor in Veghel bezet!

 

Mandarijn of Kantonees?

Moon Fung Fong is haar volledige naam. Omdat haar familie afkomstig is uit Zuid-China spreekt ze – naast Nederlands – Kantonees. Weer een totaal andere taal dan de Chinese voertaal, leert ze ons bij. “Zelf ben ik geboren in Eindhoven, maar mijn familie behoort tot de eerste generatie Chinezen die naar het Westen zijn gekomen. Dat zijn voornamelijk Kantonezen. Het overgrote deel van China spreekt daarentegen Mandarijn, wat de officiële taal van China is. Ondanks de karakters die in beide talen hetzelfde zijn, spreek je deze in het Kantonees heel anders uit.”
Het Chinese kantoor van We R Asia zit in Dongguan, wat in Zuid-China ligt. Handig voor de communicatie tussen beide teams, zou je denken. Helaas gaat dat niet geheel op. “Iedereen uit ons Chinese team, behalve Boly, komt oorspronkelijk niet uit het zuiden van China, en spreekt Mandarijn. Ik kan dus alleen met Boly in het Kantonees communiceren.”

 

‘Ik ben eens goed na gaan denken wat ik écht wilde’

Momenteel woont Moon in Tilburg, waar ze ook de studies communicatiewetenschappen UVT en film- en televisiewetenschappen heeft afgerond. Hier woont samen met haar 10-jarige dochter Ella Faye en haar vriend Wouter.

“Ik ben toevallig op de vacature van We R Asia gestuit. Hiervóór was ik namelijk werkzaam als Sales Manager bij een groothandel in wijn en delicatessen in België,” vertelt ze over haar loopbaan. “Een middelbare schoolvriend van mij is dit bedrijf gestart en vroeg vier jaar geleden of ik het mee wilde helpen opzetten in Nederland. Binnen het bedrijf was ik verantwoordelijk voor de verkoopresultaten van de Nederlandse markt. Ik heb een fantastische tijd gehad daar.  Maar tegelijkertijd was ik ook  erg nieuwsgierig naar de Chinese markt en naar China als land. Ook kreeg ik de laatste jaren meer interesse in mijn familiegeschiedenis en Chinese cultuur. Mijn vader, grootouders en voorouders; waar komen zij écht vandaan? Net toen ik deze herkomst een beetje aan het uitpluizen was, zag ik de vacature bij We R Asia voorbijkomen en heb ik meteen gesolliciteerd.”

 

Een bijzondere historie

“Mijn familie heeft een bijzondere historie. Mijn oma komt uit Dongguan, de stad waar het kantoor van We R Asia in China ligt. En mijn opa bezat het dorpje Sihui, waar mijn oma voor mijn opa naartoe is gegaan. Zij hebben later moeten vluchten voor Mao Zedong, voor het communisme, en zijn terecht gekomen in Maleisië. Daar is mijn vader geboren. Hij wilde echter het geluk in het westen beproeven, wat typisch is voor die generatie. Zo zijn wij in België en Nederland terechtgekomen.”

Een complexe familiegeschiedenis, die nog nét wat ingewikkelder in elkaar steekt, zo blijkt: “Mijn zusje studeert nu in Zuid-China en gaat regelmatig terug naar het dorp Sihui, omdat daar oud familie woont. In de tijd van mijn opa was het normaal om meerdere vrouwen te hebben. De dochter van de eerste vrouw van mijn opa woont dus nog steeds in Sihui. Zij waren in de tijd van Mao Zedong daar gebleven. Ik hoorde laatst van mijn zusje dat er een school is opgericht die onze familienaam draagt, ter ere van mijn opa.

 

Moon als projectmanager

Haar nieuwe functie bij We R Asia is voor Moon dus een mooi bruggetje tussen haar herkomst en haar baan. “Als projectmanager ga ik taken van Jasper en Remco overnemen. Zij zullen zich meer gaan richten op de sales en vaker naar buiten treden. Ik ga me bezighouden met het overzicht van alle projecten. Het is de bedoeling dat ik van alles op de hoogte ben en projecten aanstuur waar nodig.”

Een groothandel in wijn en delicatessen is een geheel andere tak van sport dan de werkzaamheden waar We R Asia zich verantwoordelijk voor stelt. Iets waar Moon zich meer dan bewust van is. “Ik verwacht heel veel te gaan leren bij We R Asia, bijvoorbeeld over de producten en productmaterialen. Er gaat een nieuwe wereld voor me open wat dat betreft. Zoals bijvoorbeeld bij onze klant M-Locks; ik weet eigenlijk helemaal niets over sloten. Maar op het moment dat je voor een project in samenwerking treedt, verbreed je je kennis op heel diverse vlakken. Het is een tijdelijke focus op een bepaald gebied, welke je na afronding van het project ook weer geheel los kunt laten. Het valt metrouwens op hoeveel attributen er wel niet in China worden gemaakt. Nu bedenk ik me: natuurlijk wordt dat in China gemaakt. Zoals bijvoorbeeld ecologisch duurzamevaatdoeken,” Zegt Moon.

“Ik vind duurzaamheid en MVO sowieso belangrijke elementen binnen een onderneming. Daar moet wel goed over nagedacht worden. Ik ben daar bewust mee bezig, en vraag me altijd af in hoeverre je dat als onderneming daadwerkelijk aan MVO kan doen. Ik bedoel, het blijft massaproductie, en alles wordt verscheept met vrachtvervoer. Hoever kun je daarmee gaan? Dat vind ik een interessant gebied om mee bezig te zijn.”

 

 

‘Ik stond wel te kijken van al die Nederlandse koppies’

“Wat ik het leukste vind aan mijn nieuwe baan bij We R Asia is dat er zich nu eindelijk een Chinese voegt in het Nederlandse team. Dat vind ik echt top. Ik had namelijk verwacht dat dit sowieso wel het geval zou zijn. Hier in de buurt wonen namelijk veel mensen die een Chinese herkomst hebben. Toen ik voor mijn sollicitatie binnen stapte bij We R Asia stond ik ook wel even te kijken van al die Nederlandse koppies. Ik had desalniettemin wel verwacht dat er nauw contact zou zijn met China, met Dongguan. En ondanks dat ik alleen met Boly in het Kantonees zou kunnen communiceren, ben ik heel blij dat de rest van het Chinese team Mandarijn spreekt. Ik heb namelijk wel ooit Mandarijn gehad op school, maar mijn oer-Nederlandse vriend spreekt veel beter Mandarijn dan ik. Het is fijn om dat nu op te kunnen halen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *