Een wereldmerk van Nederlandse bodem met fietsen uit China

Meybo is specialist in het leveren van BMX-frames, de frames zijn wereldwijd bekend onder de BMX’ers. De grote namen binnen de BMX-wereld, waaronder het Nederlands Olympisch Team, rijden op de BMX fietsen van Meybo. En deze fietsen uit China produceert We R Asia samen met Meybo.

Hoe het allemaal begon

Tijdens mijn jeugd was ik een fanatieke BMX’er, maar geen van de bestaande fietsen voldeed aan mijn stijl van racen. Na heel wat verschillende frames te hebben uitgeprobeerd besloot mijn vader, Willie Meijer, om zelf een BMX-fiets in elkaar te lassen. Vanuit ons schuurtje achter ons huis in Boekel ging hij aan de slag en hij was pas tevreden op het moment dat ik tevreden was. Mijn vader had de smaak goed te pakken en groeide uit tot een volwaardig BMX-frame lasser. Hij ging zich verder verdiepen in het vak en probeerde steeds opnieuw zijn nieuw opgedane kennis te verwerken in de frames. Met alle technische kennis die hij in de loop der jaren had opgedaan heeft hij het merk Meybo opgezet. Meybo staat voor ‘Meijer Boekel’. Achter in het schuurtje van de familie Meijer in Boekel waar de eerste Meybo BMX fietsen zijn geboren.

Wedstrijden

De frames die mijn vader in elkaar zette voldeden precies aan mijn wensen en het racen ging steeds beter. Ik won steeds meer wedstrijden en werd zelfs geselecteerd voor het Nederlandse team. Alle wedstrijden reed ik op de frames die mijn eigen vader had gemaakt en ik won steeds meer wedstrijden waardoor ik veel aandacht kreeg. De fietsen waar ik op reed bleven natuurlijk ook niet onopgemerkt en mijn vader kreeg de eerste aanvragen binnen van andere talentvolle BMX’ers. Al snel werd onze schuur te klein en kon mijn vader de aanvragen niet meer in zijn eentje afhandelen. Samen met mijn vader ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe ruimte en ben ik hem gaan helpen met het maken van de frames.

Ook het materiaal, staal, wat Willie gebruikte bij zijn frames werd te zwaar. Ze hebben toen de keuze gemaakt om over te stappen naar aluminium frames. Tijdens deze zoektocht is We R Asia in beeld gekomen, met een succesvolle samenwerking als gevolg.

Fietsen uit China

De BMX-wereld is erg innovatief en is constant in beweging. Ontwikkelingen en nieuwe trends volgen zich in razendsnel tempo op en het is aan ons de taak om ervoor te zorgen dat onze frames tot de top van de BMX-wereld behoort. Onze eerste modellen werden allemaal voorzien van materialen van staal, maar omdat staal te zwaar werd hebben we ervoor gekozen om over te stappen op aluminium frames. Tijdens onze zoektocht naar een goede leverancier voor aluminium kwam We R Asia in beeld met als gevolg een zeer succesvolle samenwerking voor onze fietsen uit China. Inmiddels werken we al ruim zeven jaar intensief samen. We R Asia voegt waarde toe door het totaalplaatje van China compleet te maken. Samen met Jasper reis ik regelmatig naar China om daar de fabrieken te bezoeken. Tijdens deze tripjes kijk ik vooral hoe de leverancier te werk gaat en vind ik het belangrijk dat we een band bouwen. Vertrouwen in hebben in elkaar is erg belangrijk vooral omdat mijn producten op het hoogste niveau moeten presteren. Kwaliteit staat dus erg hoog in het vaandel, maar duurzaamheid mag ook zeker niet ontbreken. Door de vele bezoeken aan de verschillende fabrieken zijn de reisjes naar China erg inspiratievol en probeer ik de ervaringen toe te passen op mijn eigen producten.

Grootste fietsvakbeurs ter wereld

Naast de tripjes naar China reis ik jaarlijks, samen met Jasper, ook naar de grootste fietsvakbeurs in Taiwan. Tijdens deze beurs ontmoeten we veel (nieuwe)producenten en wordt er vooral gekeken naar de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de BMX-wereld. Alle losse onderdelen die op een BMX-fiets horen te zitten worden los van elkaar gepresenteerd door de verschillende aanbieders. Het is voor mij heel belangrijk dat ik elk jaar opnieuw deze beursbezoek. Iedereen die ertoe doet in de BMX-wereld is aanwezig op deze beurs en worden alle onderdelen die op BMX-fiets horen te zitten los van elkaar gepresenteerd door de aanbieders. Tijdens zo’n trip stel ik mij ieder jaar ten doel om minstens twee á drie nieuwe ontwikkelingen of trends door te voeren voor Meybo. Zo zijn we nu in samenwerking met We R Asia bezig met ‘protectievestjes’ voor kinderen. Deze vestjes zijn we vorig jaar tijdens de beurs tegengekomen en zijn binnenkort verkrijgbaar in onze winkel. Wij hebben ruim een jaar de tijd nodig gehad om deze protectievestjes te ontwikkelen, te testen en helemaal naar onze wens te creëren.

Anti-dump heffing

Zoals ik al eerder aangaf werken Meybo en We R Asia intensief samen. Wij bestellen al onze onderdelen bij We R Asia en zij laten deze in China produceren. In Taiwan worden de fietsen in elkaar gezet zodat we niet met de anti-dump heffingen te maken hebben. Deze beperkingen zijn opgelegd door de Europese overheid om de Europese producenten te beschermen. Wanneer je een complete fiets vanuit China laat importeren betaal je anti-dump heffing. Dit is een percentage van 40 tot 50 procent wat je boven op de productprijs betaalt, dat is dus een behoorlijke anti-dump heffing. Wanneer we dit vanuit Taiwan laten importeren betalen we geen anti-dump heffing maar alleen de invoerrechten. Voor losse frames gelden andere regels wanneer je deze vanuit China naar Nederland laat importeren. We R Asia heeft een bepaalde vrijstelling en een vergunning hiervoor zodat ze per maand 299 losse frames naar Nederland mogen importeren zonder dat we hier anti-dump heffing over hoeven te betalen. Door deze regelgeving is er een splitsing gemaakt tussen China en Taiwan.

Ontwikkeling

Elk jaar zijn er weer nieuwe trends en ontwikkelingen binnen de wereld van BMX-fietsen en alles wat erbij hoort. Voor Meybo kijken wij hier goed naar en focussen we ons vooral op de ontwikkeling van de frames. Samen met mijn vader en We R Asia kijken we wat we kunnen verbeteren en hoe we de fietsen van nog betere kwaliteit kunnen voorzien. We R Asia zorgt ervoor dat wij nieuwe samples ontvangen van bijvoorbeeld nieuwe buizen en mijn vader bestudeert deze samples en geeft er zijn oordeel over. Onze wensen spreken wij uit naar de producent in China en de producttekenaar past de gedachtegang van mijn vader op de juiste wijze toe. Op deze manier vallen alle details op de juiste plaats. Wanneer alles in orde is worden de samples gemaakt en uitgebreid getest door ons testteam.

Olympische Spelen Rio

Dankzij onze successen zijn wij sinds 2011 de trotse sponsor van het Nederlands BMX Team en komen onze frames tijdens de Olympische Spelen in Rio in actie. Dankzij dit sponsorschap zijn wij nog meer zichtbaar in de BMX-wereld en zijn wij te gast op alle grote internationale toernooien waar wij ons netwerk nog verder kunnen uitbreiden. Binnen het Nederlandse team zijn er veel testrijders. Zij testen de samples en beoordelen of de frames aan alle wensen voldoen. Pas wanneer de testrijders goedkeuring hebben gegeven op de sample, geven wij het sein dat er gestart kan worden met de productie. Tijdens de hele productie worden er meerdere (onverwachte)controles uitgevoerd om er zo zeker van te zijn dat er hoge kwaliteit wordt geleverd. Om de kwaliteit te waarborgen zijn er ook altijd mensen vanuit We R Asia bij om deze controles te rapporteren.

BMX-winkel

Naast het merk Meybo hebben wij een eigen BMX-winkel. Klanten komen vanuit heel Nederland en regelmatig ook vanuit België en Duitsland om nieuwe fietsen te kopen of juist bepaalde onderdelen die nergens anders verkrijgbaar zijn. Onze winkel is gevestigd in het Brabantse dorpje ‘Venhorst’. Wij hebben drie monteurs in dienst die de BMX-fietsen compleet in elkaar kunnen zetten verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de fietsen. Daarnaast hebben we nog een eigen onderdelenlijn ‘SuperDuper Parts’. Ook hiervoor ontwikkeld We R Asia producten en ondersteund We R Asia het concept in opzichten zoals projectmanagement, inkoop en produceren.

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL