Maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoe doe je dat?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is al jarenlang een belangrijk onderdeel voor We R Asia. In samenwerking met Paul van Workum, van MVO Kickstart, heeft We R Asia stappen gezet op gebied van MVO met als resultaat o.a. een checklist voor fabrieken in China.



Ontmoeting met We R Asia

Via de netwerkclub ‘Triple O’ in Oss, ben ik (Paul) ruim een jaar geleden in contact geraakt met We R Asia. Jasper was ook lid van deze netwerkclub en vanuit deze netwerkgroep is het contact tussen ons gegroeid. Met mijn MVO achtergrond kijk ik toch met een andere bril naar de productie in Azië dan de andere leden. Al snel bleek dat Jasper ook erg geïnteresseerd was in MVO en zodoende zijn we een aantal keer om de tafel gaan zitten.



Persoonlijke interesse MVO

De basisprincipes van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is dat je oplossingen bedenkt die zowel goed zijn voor de mensen, het milieu als voor de bedrijfswinst. Dit vond ik zo interessant dat ik heb besloten om dit verder te onderzoeken. De O van ondernemen is hierin het belangrijkste. Al tijdens mijn studie was ik ervan overtuigd dat ik zelfstandig ondernemer wilde worden, maar het duurde even voordat ik wist wat ik wilde doen. Totdat ik tijdens mijn studie in aanraking kwam met de ‘duurzaamheidsscan’. Na mijn studie ben ik mijn kennis gaan verbreden betreft de duurzaamheidsscan en heb ik onderzocht hoe ik dit onderwerp kon aanprijzen bij bedrijven. Op deze manier ben ik ook in aanraking gekomen met ‘ISO 26000’ normering. De ISO 26000 normering is een internationale richtlijn voor MVO. Wanneer bedrijven zich aan de basisprincipes houden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, betekent dit dat ze verantwoord aan het ondernemen zijn wat voor zowel de omgeving als het hele bedrijf een positief effect heeft. Ondertussen heb ik vanuit dit onderwerp met veel interessante kansen in aanraking gekomen wat geleid heeft tot veel interessante projecten.



MVO en We R Asia

Het afgelopen jaar heb ik samen met het hele team van We R Asia gekeken hoe wij het bedrijf door middel van maatschappelijk verantwoord ondernemen succesvoller konden maken. Hiervoor hebben we verschillende MVO sessies gehouden en hebben we onder andere de missie en visie van het bedrijf opnieuw geformuleerd (zie missie en visie). Vanuit (potentiële)klanten kwamen er vaak nog negatieve vragen betreft productie en werkwijze in China. Op basis van deze reacties heb ik samen met het team van We R Asia de negen zekerheden van het bedrijf geformuleerd. Met de negen zekerheden van We R Asia wordt de werkwijze van het bedrijf duidelijk vertaalt en kan er op een open en transparante wijze gecommuniceerd worden met klanten. Op basis van de nieuwe missie, visie en de negen zekerheden van We R Asia heb ik samen met Jasper een MVO checklist opgesteld. Met deze checklist zien we waar de fabrieken waar We R Asia mee samen werken op dit moment staan en kunnen we zien waar deze bedrijven de komende jaren aandacht aan willen besteden op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.



Fabriekscheck

Samen hebben we een checklist opgesteld voor fabrieken in China om onze Europes klanten beter van dienst te kunnen zijn. Wanneer er vanuit de klant behoefte is, dan kunnen wij middels deze checklist fabrieken controleren zodat de klant een beter beeld kan vormen over de desbetreffende fabriek. De fabriekscheck kan aangepast worden naar de richtlijnen die de klant belangrijk vindt met als doel in te kopen bij de fabrieken met goede arbeidsomstandigheden, milieu-impact en productkwalificaties. Uiteindelijk wil We R Asia er op deze manier voor zorgen dat de beste producten worden gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden.

Deze fabriekscheck zorgt, naast de goede arbeidsomstandigheden, dat de juiste kwaliteit grondstoffen worden gebruikt. Dit zal dan uiteindelijk ook ten goede komen van het imago van de europese klanten van We R Asia.

Niet alleen de producten zijn belangrijk, maar ook de kennis van de medewerkers. De medewerkers in de fabrieken kunnen de kwaliteit waarborgen en zorgen voor de beste producten. Op dit moment heeft We R Asia drie fabriekschecks gedaan. De resultaten heb ik samen met Jasper doorgenomen en hier maak ik officiële rapporten van. Op deze manier kan de fabriekscheck geoptimaliseerd worden en kan deze steeds vaker worden ingezet voor bestaande en nieuwe klanten.



Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in Nederland

Dankzij de goede samenwerking tussen mij en We R Asia, is We R Asia partner geworden van MVO Nederland. MVO Nederland ondersteunt bedrijven met hun MVO-ambities. Ik beschouw het ook als een waardevolle stap dat ze dit partnerschap zijn aangegaan. Als partner van MVO Nederland werkt We R Asia samen met 2.000 andere bedrijven aan een duurzamer bedrijfsleven.

Via mijn eigen netwerk probeer ik bedrijven aan elkaar te koppelen die zich bezig houden met MVO. Zo heb ik We R Asia bij een aantal van mijn eigen klanten geïntroduceerd en zijn er al mooie samenwerkingen ontstaan. Door mijn eigen netwerk aan elkaar te koppelen, hoop ik dat MVO nog meer aandacht zal genereren en zo ook bedrijven die zich nog niet met MVO bezighouden kan overtuigen om hier in ieder geval over na te gaan denken.

“Geld verdienen met MVO is leuker dan geld verdienen zonder MVO”

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL