Produceren in China: op weg naar groene energie

Het zal je niet zijn ontgaan: overal ter wereld stijgen de prijzen van gas en elektriciteit. Ook in Nederland moeten sommige fabrieken hun productie stilleggen, omdat de kosten voor energie de pan uit rijzen. Nederland is geen echter uitzondering. Ook in Europa en de rest van de wereld kampen leveranciers met problemen. China probeert deze klap op te vangen, mede door steeds meer groene energie te gebruiken. In deze blog vertellen we graag over de huidige situatie in China en hun transitie naar groene energie.


Huidige energiesituatie in Europa

Dat de energieprijzen in Europa drastisch stijgen is jou vast ook niet onopgemerkt gebleven. Deze stijging heeft verschillende redenen, zoals de verstoorde handelsstromen tussen Rusland en Europa. Daarnaast is de vraag naar energie enorm gestegen. Zo had Europa een koude winter afgelopen jaar waardoor mensen en bedrijven meer gas verbruikten dan gewoonlijk. Ook COVID-19 speelt een rol. Tijdens deze crisis is er in Europa minder geïnvesteerd in het onderhouden van olie- en gasvelden. Daar betalen we nu in Europa de prijs voor.

Energieprijzen voor producenten en consumenten in de EU

Prijzen voor energie | Europa
Bron: Euromat en European Council

Hoe zit het met China?

China koopt steeds meer en goedkopere energie van Rusland dit jaar. Met name olie, gas, kolen en elektriciteit worden door China veelvuldig geïmporteerd. Daarmee profiteert China van de verstoorde handelsstromen tussen Rusland en Europa. Deze Russische energie helpt China namelijk om de inflatie te temperen. Hierdoor is China dit jaar ontsnapt aan een krimp van de economie, die met name door de COVID-19 blokkades is ontstaan.


Groene ontwikkeling van China

Daarnaast wilt China zich steeds meer inzetten voor de groene ontwikkeling. Op dit moment hebben zij de hoogste steenkoolconsumptie van de wereld. Deze kolen zijn goed voor meer dan 60% van de Chinese elektriciteitsopwekking. Door vanaf 2026 steeds minder afhankelijk te worden van kolen, willen ze de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Dit betekent dat in 2025 de Chinese steenkoolconsumptie zijn top zal bereiken waarna ze deze geleidelijk af zullen gaan bouwen.

Dat China steeds meer bezig is met de groene ontwikkeling en hun klimaatdoelstellingen, blijkt uit het feit dat ze in de eerste vijf maanden van dit jaar al ongeveer 35 gigawatt aan wind- en zonne-energie hebben toegevoegd. Naar verwachting zullen deze installaties tegen het einde van het jaar gaan versnellen. Voor dit jaar heeft China als doelstelling om een recordaantal van 156 gigawatt aan windturbines en zonnepanelen te installeren. Door dit te realiseren, en deze groene lijn door te zetten, zal China ook steeds minder afhankelijk worden van andere landen zoals Rusland.


Voordelen van de Chinese groene ontwikkeling

Los van de bijdrage die China levert aan de gezamenlijke klimaatdoelstellingen van de wereld, brengt de overgang naar groene energie grote voordelen voor de werkgelegenheid en daarmee Chinese economie met zich mee. De veranderingen die de groene ontwikkeling met zich meebrengt, zorgen er voor dat er meer nieuwe banen worden gecreëerd in de groeiende, innovatieve en groene energietechnologieën.

Logo | We R Asia

Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 20.000 euro per jaar.

Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL