Paul van Hek en Business Experience India: “Ik wil bruggen slaan tussen het bedrijfsleven in Nederland, China & India.”

Een passie voor het buitenland. Die zit er bij Paul van Hek zeker in. Met jarenlange ervaring in de export en als oprichter van RedFoxBlue, actief in sales en business development stort hij zich nu volop in een nieuw concept: Business Experience India. Een reis waar We R Asia als partner actief aan meewerkt. We vroegen Paul naar zijn ideeën achter deze reis, zijn beste lessen voor zakendoen met India en natuurlijk over de reis zelf.


Hoe is het idee voor Business Experience India eigenlijk ontstaan?

“Ik heb altijd een passie gehad voor zakendoen in het buitenland, buitenlandse culturen en reizen. Dat is ook altijd zichtbaar geweest in mijn werk. Daarom ben ik recent mede-eigenaar geworden van twee bedrijven met internationale groei ambitie: Ezzy’s (voorheen Drie-Essen) en Hoog Design. Ik krijg energie van alles wat te maken heeft met internationaal zakendoen, en bruggen slaan tussen het Nederlandse bedrijfsleven en dat in andere landen.

Uit die passie zijn Business Experience China en India ontstaan. Met een brede groep ondernemers en investeerders ga ik 8 dagen op reis naar een brede groep bedrijven, klein en groot, in allerlei sectoren. De uitdagingen van ondernemers zijn namelijk vrijwel nooit specifiek voor 1 sector, er valt zo veel te leren uit andere hoeken. De reis naar China heeft al twee keer succesvol plaatsgevonden en een 8,8 gemiddeld gekregen van de deelnemers. In november 2022 staat India op de planning.”


Waarom precies deze 2 landen?

“China en India zijn landen die economisch de wereld gaan bepalen, daar kunnen we niet meer omheen. Ze hebben samen bijna 3 miljard inwoners en een sterker groeiende economie dan Europa en Amerika. Maar er is nog veel meer. Heel veel Nederlandse ondernemers hebben vooroordelen over de Aziatische culturen, niet gebaseerd op feiten. Daar wil ik graag verandering in brengen. We kunnen ook veel leren van hoe men in collectieve culturen zaken doet. Ook al geven we het misschien niet graag toe, soms is de Nederlandse arrogantie te groot om hier met een open blik naar te kijken. Er liggen heel veel kansen, als je het goed aanpakt. Dat vergt anders denken, en anders doen.


Je bent net weer terug uit India. Dit keer om Business Experience India in 2022 voor te bereiden. Kun je wat vertellen over je ervaringen?

India is een jong en energiek land. Ze zeggen wel eens dat er meer bedrijven zijn dan mensen, en dat merk je wel als je er bent. Daarnaast heeft het ook nog een jonge, hoogopgeleide bevolking, die heel goed Engels spreekt. Dé ingrediënten voor een snelgroeiende economie. Met deze vooruitzichten wordt het snel de 4e of 5e economie van de wereld.

Als het gaat om India speelt mijn eigen interesse ook een hele grote rol. Ik ben er vaak geweest en heb me er in verdiept. En elke keer als ik er ben leer ik nieuwe dingen, krijg ik nieuwe inzichten. Deze kennis en ervaring wil ik graag delen met andere Nederlandse ondernemers.


Wat is de grootste les voor Nederlandse ondernemers in India?

India is geen land, maar een continent. Er zijn grote verschillen tussen de staten in regelgeving, cultuur en zelfs taal. Zoals in veel Aziatische landen betekent zakendoen ook eerst relaties bouwen, en dan praten we over business. Je moet het dus ook vooral leuk vinden om relaties op te bouwen in een andere cultuur.

Als laatste is het ook cruciaal om een juiste partner zoals We R Asia te zoeken die je begeleidt, want anders wordt goedkoop gegarandeerd duurkoop. Mensen die betrouwbare partners kennen in India zijn hierbij echt de sleutel tot succes.En wat zie jij als de beste sourcing mogelijkheden in India?

India is een interessant productieland voor westerse bedrijven, in een hele brede zin. Er zijn een aantal sectoren die eruit springen, zoals ICT, landbouw en tuinbouw. Er liggen kansen en lessen in heel veel verschillende sectoren. Mijn reis geeft je hier een exclusief kijkje in. 


Wat voor bedrijven staan er eigenlijk op de planning tijdens Business Experience India?

We gaan langs in 3 miljoenensteden: Mumbai, Pune en Delhi. Daar bezoeken we onder andere druivenexporteur Eurofruits, auto fabrikant Tata, Fokker, Mars (Tasty Bites) en TomTom. Ook komen er een aantal topsprekers die ons gaan inspireren over bepaalde thema’s, gecombineerd met een lunch of diner bij de Nederlandse ambassadeur. En natuurlijk is er tijd voor toeristische hoogtepunten.Ben je nieuwsgierig wat zakendoen in India kan betekenen voor jouw bedrijf? Of wil je sowieso leren van de Indiase manier van zaken doen? Lees dan hier meer over de inspiratieavond op 4 april en meld je dan aan via paul@businessexperienceindia.nl.

Op deze avond zal o.a. expert Fons Stoelinga, oud ambassadeur in India, spreken over zijn ervaringen. Zijn boek: India – Land van de Toekomst, is een echte aanrader voor iedereen die meer wil weten over India. Andere sprekers zijn: Jos van Doren (eigenaar Dutch Plantin) en Niels Guns (jarenlang correspondent in India voor Telegraaf en RTL nieuws).


Heeft dit interview je al warm gemaakt voor de 8-daagse reis Business Experience India? Lees dan hier meer over de reis en alle benodigde praktische informatie.

En goed nieuws: Business Experience India 2022 gaat definitief door maar er is nog plek! Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met Paul van Hek via paul@businessexperienceindia.nl.

Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 20.000 euro per jaar.

Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL