Wat mis kan gaan met vrachtvervoer

Als je 42,195 km rennend hebt afgelegd, vind je het toch fijn als je daarvoor een (kleine) beloning krijgt. Een medaille bijvoorbeeld. De lopers van de Marathon Eindhoven op zaterdag 7 oktober en zondag 8 oktober zaten daarentegen bijna verlegen om zo’n begeerde stalen plaat. De container vol medailles stond namelijk nog als ‘verdacht’ object in de haven Rotterdam.

Radiostilte 

Op woensdagochtend kreeg directeur Edgar de Veer de melding dat de lading medailles was geselecteerd voor een prescan. In principe prima, maar daarna bleef het heel lang stil, vertelt De Veer. “De lading kreeg het predicaat verdacht en werd apart gezet. Een beambte van de douane moest het vrachtvervoer controleren, maar verder kregen we helemaal geen informatie,” aldus De Veer. Het bleek om een ander deel van de zending te gaan dan de medailles zelf, maar toch konden de douane deze lading niet vrijlaten.

‘Het is zonde om zoveel mensen te duperen’

Tot vrijdag zes uur hebben de organisatoren in gesprek met de douane getracht de medailles toch vrij te krijgen. Ze hadden zelfs al hun netwerken ingeschakeld om de medailles tóch naar Eindhoven te kunnen krijgen. En heel even zag het ernaar uit dat de douane niet te bewegen was en dus niet alleen de marathonlopers, maar ook de vijf en tien kilometer lopers hun prijs niet in ontvangst konden nemen. Maar door een onverwachte wending zijn de medailles net op tijd geleverd. Met dank aan de douane in Rotterdam, die voor een keer afwijkt van de standaard regels en -procedures. Vrijdagavond om tien uur werd De Veer verblijdt met een telefoontje van de douane dat de medailles de volgende ochtend vrijgegeven zouden worden, “want ze vonden het zonde om zoveel mensen te duperen.”

Invloed van externe factoren op vrachtvervoer

De medailles zijn geproduceerd en verscheept vanuit China. Samen met een andere vracht uit China is de lading vervoerd. De verdachte inhoud zou zich in dit andere deel van de zending bevinden. Hoewel het vrachtvervoer dus in principe ruim voor aanvang van de marathon was gearriveerd in de haven Rotterdam, bestaan er andere externe factoren die invloed kunnen hebben op de levering van een productie-oplage. Onze expert op het gebied van transport, Pascal Muis, maakt het zo nu en dan ook mee dat hierdoor een levering niet op tijd bij de klant arriveert. “Dat kan liggen aan slecht weer onderweg. Of aan documenten voor de levering die niet op orde zijn. Maar controle van douane is ook zeker een factor. Als de douane een prescan wil uitvoeren kan het soms wel een week duren voordat het vrachtvervoer wordt vrijgegeven. Dat kan voor een evenement zoals een marathon natuurlijk problematisch zijn.”

Medaille voor de douane

Dat de douane in dit geval een keer over het hart heeft gestreken en de oplage heeft vrijgegeven is zogezegd hoogst uitzonderlijk. Normaliter is de douane zeer strikt in zijn beleid en is beweging in de procedure niet mogelijk. De maatschappelijke betrokkenheid die in deze situatie een grote rol speelt, zal dit keer misschien doorslaggevend zijn geweest. Zo heeft de organisatie zijn belangrijkste netwerken ingeschakeld. En daarnaast is een totaal aantal ‘gedupeerden’ van 23.000 lopers natuurlijk geen kleine omvang.
Eind goed, al goed, want de medailles hangen uiteindelijk toch te pronken om 23.000 trotse nekken.
Bron

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL