Hoe Incoterms je kunnen helpen bij het internationaal handelen in goederen

Als je goederen verkoopt of koopt in het buitenland, moet je weten wat Incoterms zijn. Incoterms zijn internationale handelsregels die de rechten en plichten van de verkoper en de koper bepalen bij het vervoer van goederen. Deze regels geven aan wie verantwoordelijk is voor het betalen van de vrachtkosten, de verzekering, de invoerrechten en andere kosten die bij de levering komen kijken.

De Incoterms zijn opgesteld door de International Chamber of Commerce (ICC) en worden om de 10 jaar herzien. De meest recente versie is van 2020 en bevat 11 Incoterms-regels. Welke Incoterms-regel wordt gekozen, hangt af van de vervoerswijze en van de verplichtingen die de betrokken partijen op zich willen nemen. De 11 Incoterms-regels zijn onderverdeeld in twee groepen.


Incoterms voor alle vervoerswijzen (EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DPU, DDP)

 • EXW (Ex Works): de verkoper levert goederen op de locatie en is alleen verantwoordelijk voor het klaarmaken van de goederen voor verzending. De koper is verantwoordelijk voor het laden van de goederen in het transportmiddel en voor alle kosten en risico’s die verbonden zijn aan het transport van de goederen van de verkoper naar de koper. Deze regel brengt de minste verplichtingen mee voor de verkoper.
 • FCA (Free Carrier): de verkoper levert de goederen af bij de vervoerder die door de koper is aangewezen op de locatie van de verkoper. De verkoper is verantwoordelijk voor het klaarmaken van de goederen voor verzending en voor het laden van de goederen in het transportmiddel dat door de koper is aangewezen. De koper is verantwoordelijk voor de kosten en risico’s die verbonden zijn aan het transport van de goederen van de locatie van de verkoper naar de eindbestemming.
 • CPT (Carriage Paid To): de verkoper is verantwoordelijk voor het transport van de goederen naar de bestemming die in het contract is aangegeven en de kosten hiervan draagt. Het risico gaat over op de koper wanneer de goederen aan de vervoerder zijn geleverd.
 • CIP (Carriage and Insurance Paid To): de verkoper is verantwoordelijk van de goederen naar de plaats van bestemming die in het contract is vastgelegd en de kosten hiervan draagt. Daarnaast is de verkoper verplicht om een transportverzekering af te sluiten voor de koper. Het risico gaat over op de koper wanneer de goederen aan de vervoerder worden geleverd.
 • DAP (Delivered At Pace): de verkoper is verantwoordelijk voor het transport van de goederen naar de plaats van bestemming die in het contract is vastgelegd. De verkoper moet de goederen afleveren op de overeengekomen plaats van bestemming. Daarbij draagt de verkopen de verantwoordelijkheid voor de kosten en risico’s van het transport tot aan de afgesproken bestemming. Daarnaast is de verkoper niet verantwoordelijk voor het lossen van de goederen. De verkoper is niet verantwoordelijk voor eventuele invoerrechten, belastingen of douaneprocedures die hiermee gepaard gaan.
 • DPU (Delivered at Place Unloaded): de verkoper is verantwoordelijk voor het transport van de goederen naar de plaats van bestemming die in het contract is vastgelegd. De verkoper moet de goederen afleveren op de overeengekomen plaats van bestemming. Daarbij draagt de verkopen de verantwoordelijkheid voor de kosten en risico’s van het transport tot aan de afgesproken bestemming. Daarnaast is de verkoper verantwoordelijk voor het lossen van de goederen. De verkoper is niet verantwoordelijk voor eventuele invoerrechten, belastingen of douaneprocedures die hiermee gepaard gaan.
 • DDP (Delivery Duty Paid): de verkoper is verantwoordelijk voor het transport van de goederen naar de overeengekomen plaats van bestemming die in het contract is vastgelegd. Daarbij draagt de verkoper de verantwoordelijkheid voor de kosten en risico’s van het transport tot aan de afgesproken bestemming. Daarnaast is de verkoper ook verantwoordelijk voor het afhandelen van douaneprocedures en het betalen van invoerrechten en belastingen die nodig zijn om goederen in het land van bestemming te krijgen.

Incoterms voor zee- en binnenvaart (FAS, FOB, CFR, CIF)

 • FAS (Free Alongside Ship): de verkoper is verantwoordelijk voor het leveren van de goederen naar het schip in de haven van verzending. De verkoper moet de goederen dus op de overeengekomen plaats van het schip afleveren. Tot hier draagt de verkoper ook alle risico’s hiervoor. Vanaf dit moment gaat alle verantwoordelijkheid en risico’s van de verkoper over op de koper. De koper is dus verantwoordelijk voor het laden van de goederen op het schip, de kosten van het transport en de verzekering van de goederen vanaf de haven van verzending tot de haven van bestemming.
 • FOB (Free On Board): de verkoper is zowel verantwoordelijk voor het leveren van de goederen naar het schip als voor het laden van de goederen op het schip. De verkoper is verantwoordelijk voor de kosten van het vervoeren van de goederen naar het schip en het laden van de goederen. Ook is de verkoper verantwoordelijk voor de douaneafhandeling in de haven van vertrek. Zodra de goederen op het schip zijn geladen, gaat het eigendom en risico over op de koper. De koper is daarbij verantwoordelijk voor de kosten van het transport van de goederen vanaf de haven van verzending naar de uiteindelijke bestemming, inclusief de kosten van het lossen van de goederen.
 • CFR (Cost and Freight): de verkoper is verantwoordelijk voor de levering van de goederen op het schip in de haven van verzending en het betalen van de vrachtkosten om de goederen naar de haven van bestemming te vervoeren. De verkoper is dus verantwoordelijk voor de kosten van het laden van de goederen op het schip, de kosten van het transport naar de haven van bestemming, en de douaneafhandeling in de haven van vertrek. De koper is verantwoordelijk voor de kosten van het lossen van de goederen, de kosten van het transport van de haven van aankomst naar de uiteindelijke bestemming, en de douaneafhandeling in de haven van aankomst. Tot slot is het de verantwoordelijkheid van de koper om een transportverzekering af te sluiten.
 • CIF (Cost, Insurance, and Freight): de verkoper is verantwoordelijk voor de levering van de goederen van het schip in de haven van verzending en het betalen van de vrachtkosten om de goederen naar de haven van bestemming te vervoeren. Daarnaast is de verkoper ook verantwoordelijk voor het afsluiten van een transportverzekering voor de goederen tijdens het transport naar de haven van bestemming. De verkoper is dus verantwoordelijk voor de kosten van het laden van de goederen op het schip, de kosten van het transport naar de haven van bestemming, de douaneafhandeling in de haven van vertrek, en de kosten van een transportverzekering voor de goederen tijdens het transport naar de haven van bestemming. De koper is verantwoordelijk voor de kosten van het lossen van de goederen, de kosten van het transport van de haven van aankomst naar de uiteindelijke bestemming, en de douaneafhandeling in de haven van aankomst.


De belangrijkste informatie over Incoterms is besproken. Deze regels zijn ontwikkeld om verwarring en/of misverstanden te voorkomen over de verplichtingen van kopers en verkopers met betrekking tot transport, verzekering en douaneformaliteiten. Door het gebruik van Incoterms kan de communicatie tussen handelspartners worden verbeterd. Het is daarom belangrijk om de juiste Incoterms-tegel te kiezen die het beste past bij jouw specifieke behoeften. Door het begrijpen en correct toepassen van deze regels kunnen bedrijven hun internationale handelsactiviteiten efficiënter en succesvoller maken.

Bron: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/incoterms-2020-alles-wat-je-moet-weten/Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.

Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL