Je kansen spreiden als ondernemer

Als ondernemer wil je natuurlijk dat je supply chain niet afhankelijk is van de grillen van de natuur, of een beleid van bovenaf. Helaas hebben we dit blijkbaar niet altijd voor het zeggen en kan een scenario zoals COVID-19 ineens enorm veel impact hebben. Wat kun je in deze tijdsgeest het beste doen volgens experts gekeken naar je supply chain management? Kansen spreiden!


COVID-19 en Dual sourcing strategie

Door de pandemie die gaande is, wordt ineens duidelijk hoe belangrijk het is om transparantie en zichtbaarheid in de hele keten te hebben. Als hier inzicht in is kunnen mogelijke risico’s namelijk beter gemanaged worden. Het is goed om inzichten te hebben in jouw eerste leverancier, maar het is zelfs nog belangrijker om inzicht te hebben in de partijen die goederen of grondstoffen aan die leverancier leveren. Gekeken naar een mogelijke lockdown zou het namelijk ineens zo kunnen zijn dat er een schakel in die keten wegvalt. Dit hebben wij al ervaren in januari, toen China in volledige lockdown werd geplaatst en onze leveranciers twee maanden gesloten waren. In dit geval kan je beter sourcing geografisch spreiden om risico’s gerelateerd aan een gebied goed te managen. 

Het zou kunnen dat geografische spreiding leidt tot hogere kosten, maar dat is een waardevolle uitdaging. Het kan namelijk juist lonen om de verhouding tussen kosten en risico’s te managen. Een duurdere leverancier met lager risico kan in dat geval beter zijn dan een goedkopere leverancier in een risicovollere omgeving.

Het is natuurlijk ook de vraag of je afhankelijk wilt zijn van één source voor een product(groep) en de daarbij behorende risico’s. Met het volledig stilleggen van een bepaald gebied kan dit betekenen dat de aanvoer compleet stopt. Zo is de “China + 1”-sourcing-strategie een strategie. Er zijn namelijk nog een hoop andere interessante opkomende landen in onder andere Azië waar meer productiemogelijkheden zijn en een snelle groei in kennis en vaardigheden. Hier liggen de kosten echter nog laag.  

Ook is het relevant te kijken naar wat je uit eigen land kan halen, zoals pharma en hightec. Dan ben je als bedrijf natuurlijk minder afhankelijk van andere landen. 


Bron: https://www.supplychainmagazine.nl/de-stelling-covid-19-leidt-tot-structurele-sourcing-verschuivingen/


Vietnam als extra source

Voor ons is het hoge woord er al even uit, want sinds 15 april hebben wij een nieuw kantoor in Vietnam geopend als “China + 1-sourcing-strategie”! Al een jaar waren de voorbereidingen er om de inkoop te spreiden over meerdere landen. Maar de uitbraak van COVID-19 bevestigde heel duidelijk dat het voor onze continuïteit beter is onze kansen te spreiden. De uitbraak van COVID-19 in China en het beleid wat daarop volgde zorgde voor ons voor een tijdelijke complete stillegging van de werkzaamheden. Zouden we een deel van onze inkoop in Vietnam hebben gehad, dan waren we minder afhankelijk van één beleid. Gelukkig is de opening hierdoor in een stroomverstelling geraakt en hebben we versneld onze deuren in Vietnam kunnen open. 

Onze focus ligt volledig op Azië en we zullen ons blijven oriënteren op andere landen binnen het continent. Niet alleen om kansen te spreiden, maar ook om te kijken naar landen die over het algemeen gespecialiseerd zijn in een bepaald type product. Zo kijken we naar bijvoorbeeld Pakistan en India, welke uitblinken in het produceren van textiel en meubels. Door onze klantenkring met zeer veelzijdige producten is dat voor ons altijd een leuke uitdaging!


Zoeken in Europa als extra source

Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten vinden wij het dus belangrijk niet uit te gaan van één enkele leverancier. We adviseren onze klanten naast Azië ook te kijken naar mogelijke leveranciers in Europa. Graag helpen we onze klanten bij het zoeken naar mogelijke andere leveranciers die de toelevering minder kwetsbaar maken.

Heb je interesse in een adviesgesprek? Neem dan gerust even contact met ons op.

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL