Reuzenpanda’s: symbool voor goede relatie Nederland en China

Gisteren werd het al breed uitgemeten in het nieuws: de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya zijn gearriveerd in Nederland. Enthousiast zijn deze beroemde panda’s ontvangen. Het Ouwehands dierenpark Rhenen heeft eindelijk het 3400 m2 grote verblijf, genaamd Pandasia, open mogen stellen voor deze koddige beesten. Zo olijk en knuffelbaar als ze zijn, gooien deze reuzenpanda’s hoge ogen. Maar wat is het verhaal achter de uitwisseling van deze knuffelberen?

Uitstervende diersoort

De Reuzenpanda, ofwel panda, is een bamboe-etende beer die momenteel alleen nog in het wild leeft in de hoger gelegen bamboebossen van China, Chengdu. Met een omvang van een kleine 2.000 wilde panda’s is het dier dan ook een uitstervend soort. Door initiatieven vanuit het Wereld Natuur Fonds, maar ook van uit de Chinese regering zelf, is het aantal reuzenpanda’s in de afgelopen 10 jaar gestegen. Dat betekent niet dat de groei van de populatie van deze knuffelbeesten nou denderend stijgt. Het pandavrouwtje is namelijk slechts 2-7 dagen per jaar vruchtbaar. Ondanks dat het vrouwtje een ‘vruchtbaarheids-geur’ afgeeft om de mannetjes te lokken, moet het mannetje maar nét het juiste vrouwtje zien te vinden. Want panda’s hechten namelijk ook waarde aan liefdevolle gevoelens. Deze moeilijke voortplanting, in combinatie met een kleiner wordend leefgebied, heeft als gevolg dat deze bijzondere beesten tot uitsterven worden bedreigd.

Reuzenpanda’s als vriendschapssymbool

Ouwehands Dierenpark Rhenen heeft maar liefst 10 jaar gelobbyd om het mannetje en de vrouwtjespanda te kunnen ‘leasen’. De reuzenpanda’s mogen namelijk 15 jaar blijven van de Chinese regering. Het is daarnaast ook de bedoeling dat Wu Wen en Xing Ya zich gaan zetten tot romantische activiteiten, en jongen gaan baren. De panda’s moeten elkaar echter wel zinnen. Maar in het geval er jongen komen, blijven deze eigendom van China. De jongen worden dan ook binnen 5 jaar weer terug verwacht in hun ‘moederland’.

Dat China haar meest prestigieuze bedreigde diersoort in bruikleen schenkt aan Nederland zegt veel over de verstandhouding tussen China en Nederland. Het is namelijk een teken van vertrouwen en vriendschap als China een zodanig groot gebaar maakt. Ondanks de hoge eisen die de Chinezen aan de leefbaarheid van de pandaberen in het Ouwehands Dierenpark hebben gesteld, zijn ze uiteindelijk toch akkoord gegaan met de uitwisseling.

Pandavriendelijk initiatief

Ouwehands Dierenpark Rhenen waarborgt intensief pandavriendelijke initiatieven. Allereerst met het pandaverblijf ‘Pandasia’, dat 3400 m2 in beslag neemt. Dit pandaverblijf is groot genoeg voor twee reuzenpanda’s om in het (nagebootste) wild te kunnen leven. Verder is het van alle gemakken voorzien: van de koelcel voor bamboe, tot aan de kraamkamer voor de wellicht toekomstige kleine beertjes.

Verder is het ‘lease-contract’ omtrent de reuzenpanda’s gericht op het beschermen van reuzenpanda’s in het wild. Van de miljoen euro die jaarlijks door Ouwehands Dierenpark Rhenen betaalt wordt aan China gaat 70-80% richting het beschermen van de panda’s in het wild. Op deze wijze draagt de dierentuin zijn steentje bij aan de verdere groei van de pandapopulatie.

We R Asia bezoekt Reuzenpanda’s in China

Het gebied rondom de stad Chengdu is een bekend leefgebied voor reuzenpanda’s. Hier zijn dan ook verschillende pandareservaten en fokcentra opgezet. Allereerst om de reuzenpanda te beschermen, maar ook de populatie te vergroten. De reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya komen ook uit dit gebied. En onze collega Sam van der Heijden gaat binnenkort hun herkomst bekijken! Over 2 weken maakt Sam kennis met hun leefomgeving, de wijd gestrekte bamboebossen en een hele hoop andere reuzenpanda’s.

Gelukkig gaat hij ons ook een kijkje bieden bij de panda’s als hij terug komt, via een vlog! So stay tuned…

Bron Scientias

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL