Welkom in 4714! Het is weer Chinees nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen en duurt maar liefst twee weken. In deze twee weken zitten de Chinezen niet stil: er moet volgens de traditie een heleboel gebeuren om het nieuwe jaar goed in te kunnen luiden.

Het nieuwe jaar verwelkomen

Zo wordt nog voordat het nieuwe jaar begint het hele huis gepoetst. Dit wordt gedaan om het oude jaar goed af te sluiten. Ook eventuele schulden moeten vóór het nieuwe jaar worden afbetaald. Het is heel belangrijk dat je dit allemaal doet vóórdat het nieuwe jaar begint, want je wilt natuurlijk niet al het geluk op de eerste dag van het nieuwe jaar al wegpoetsen. Het nieuwe jaar moet bovendien echt verwelkomd worden: om middernacht gaan alle ramen en deuren open zodat het oude jaar buitengewaaid wordt en het nieuwe jaar binnen kan komen.

Het chinees nieuwjaar 4714

Het nieuwe jaar begint overigens niet altijd op dezelfde datum. Chinezen bepalen deze datum met behulp van de maankalender, niet de bij ons bekende Gregoriaanse kalender. Dat wil zeggen dat het Chinese nieuwjaar begint op de tweede  nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Voor iedereen die niet bekend is met de maankalender: in onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar vindt de overgang van het oude naar het nieuwe jaar plaats op 28 januari. Dan leven de Chinezen overigens niet in 2017 maar in 4714. De meeste fabrieken in China sluiten echter komende vrijdag, de 20e , al.

Rode draken

De kleur rood is erg belangrijk tijdens het Chinese Nieuwjaar. Alles wordt dan ook in deze kleur gehuld. Dit zou de slechte Nian moeten verdrijven, een mensetend monster dat op nieuwjaarsnacht huizen binnendringt. Rood zorgt er samen met grote drakenkostuums en natuurlijk harde knallen van het vuurwerk voor dat deze boze geest wordt verdreven. Op nieuwjaarsdag verkleden de Chinezen zich om deze reden als draak of leeuw, ze zitten dan met meerdere personen in één drakenkostuum en dansen de draken- of leeuwendans en jagen zo de boze geesten het nieuwe jaar uit.

Het jaar van de haan

Het Chinese nieuwjaar hangt nauw samen met de Chinese astrologie. Elk jaar krijgt een dierennaam, de Chinezen gebruiken hiervoor een reeks van 12 dieren die opeenvolgend de jaren hun ‘eigenschappen’ toekennen. Dit jaar wordt het jaar van de haan, een jaar waarin volgens de Chinese horoscoop zachtmoedige mensen geboren worden die soms koppig kunnen zijn. Het jaar zelf wordt een jaar vol mogelijkheden, en ondanks dat het niet altijd makkelijk zal zijn, staat ons in elk geval een heleboel te wachten. Wij wensen iedereen in elk geval alvast een ontzettend mooi Jaar van de Haan!

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL