Living the dream: ondernemen in China

Door Noortje Flinkenflögel – interview voor NAHSS

Stel, je bent zo overdonderd door je reis naar China dat je het nooit meer echt achter wilt laten. Voor velen van ons zal dit niet echt vreemd klinken; of deze zomer gaan gebeuren. Maar ondernemen in China, hoe is dat dan in werkelijkheid? Jasper Delisse: oprichter, eigenaar en directeur van We R Asia, wilde ons hier graag wat over vertellen. Vanuit China nog wel, waar hij op dat moment met klanten was.

 

Wat is We R Asia voor een bedrijf?

“We R Asia helpt Europese klanten bij het uitbesteden van het productieproces naar China. Het gaat hierbij om tastbare producten, zoals fietsonderdelen, pannen, schoolspullen… Van alles en nog wat dus. Wij zijn als het ware een filter tussen klant in Europa en leverancier in China. Deze filter is in de praktijk vooral communicatie. Wij zoeken de juiste leverancier, we monitoren de productie en onderhouden ook contact met de vervoerders, zodat de klant de producten goed ontvangt.”

 

Wat maakt China zo een bijzonder land om mee (en in) te werken?

“De mensen hier hebben een positieve werkhouding, ze werken hard en stellen geen rare vragen. Daar komt wel bij dat ze minder creatief zijn, dat moet jij als het ware voor kunnen zijn.

Ook het omgaan met zakenrelaties is hier heel anders dan in Nederland. Je moet echt een band opbouwen, bijvoorbeeld met etentjes of naar karaoke gaan. Dat is heel leuk en interessant om te doen. Het loont ook: als de band eenmaal opgebouwd is, is deze stabiel. Je moet natuurlijk wel in de gaten blijven houden of je zakenrelatie blijft doen wat is beloofd.”

 

Wat is er nodig op persoonlijk vlak om op deze manier zaken te kunnen ondernemen in China?

“Je moet in de eerste plaats open staan voor de Chinese cultuur. Pas je aan als een soort kameleon aan je omgeving en wil deze niet veranderen. Hoe toon je respect? Hoe gedraag je je naar collega’s en relaties toe? Dat zijn belangrijke zaken om je bewust van te zijn. Over het algemeen is het verstandig een geduldige houding aan te nemen, niet te direct zoals Nederlanders vaak kunnen zijn. Laat je Chinese collega’s voor je praten en geef ze de tijd. Op die manier komen mooie resultaten tot stand. Kunnen afwachten is dus een goede eigenschap.

Als je net begint met ondernemen in China, en zeker als student, mag je uiteraard fouten maken. Hier is zeker begrip voor. Laat je dus niet afschrikken als je niet direct begrijpt hoe je je aan moet passen. Probeer vooral te luisteren, open te staan en respect te tonen naar ouderen, iets wat hier veel belangrijker is dan in Nederland.”

 

Tot slot: heb je tips voor de bedrijfsbezoeken van de huidige NAHSS’ers?

“Bereid je gesprek en bezoek goed voor: stuur de vragen die je hebt een week van tevoren vast op en bel hier nog eens achteraan of alles goed ontvangen is. Geef ook duidelijk aan wat je doel is van het bezoek, wat wil je zien? Heb je ook interesse in een lunch of diner? Het werkt altijd heel goed een klein presentje mee te nemen van thuis.

Als je daar eenmaal bent geeft het een goede indruk als je een visitekaartje hebt om te overhandigen. Kleed je ook niet té formeel, dit werpt alleen barrières op en staat een persoonlijk contact in de weg. Dat persoonlijke vinden je gastheren of –vrouwen vaak juist leuk.

Bovenal, geniet ervan en van de verdere reis in China! Het is een prachtig en indrukwekkend land dat je bijblijft.”

 We R Asia verzorgt productie in China, Vietnam en India voor unieke producten van Europese klanten. Ben je op zoek naar een productiepartner in Azië of informatie over produceren in China, Vietnam of India voor jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op via info@we-r-asia.com of 0413 395 250.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL