Daphne Tuijn: Hoe de Chinese markt te succesvol betreden met WebshopinChina

Het veelzijdige China blijft niet alleen ons verrassen; ook Daphne Tuijn blijft geïntrigeerd door het land. We spraken met deze blonde, oer-Hollandse vrouw die al drie jaar onverschrokken in het verre Shanghai leeft en werkt. Een onverwachte, maar blijkbaar erg goede combinatie, want haar bedrijf WebshopinChina gaat sky high. Ze geeft ons een inkijkje in haar dagelijkse bezigheden en hoe het is om als Hollandse dame te leven in China.


“Ik ben ongeveer 7 jaar geleden samen met mijn business partner Angela Tabak het bedrijf WebshopinChina begonnen. De naam zegt het eigenlijk al: We helpen Westerse bedrijven om een WebshopinChina te starten. Zo brengen we Westerse merken direct naar de Chinese consument middels e-commerce. Er is namelijk al jarenlang een grote vraag naar Westerse producten vanuit China vanwege de kwaliteitsstandaarden die we in Europa hanteren. Een welbekend voorbeeld hiervan is het melkpoeder schandaal uit 2008, waarbij in het melkpoeder van een Chinese melkpoederproducent giftige stoffen bleken te zitten. Veel kinderen zijn ziek geworden en zelfs een aantal zijn overleden. In die tijd werd er gewoon veel gesjoemeld met de kwaliteit door Chinese producenten, waardoor Chinese consumenten weinig vertrouwen hadden. De vraag is steeds verder opgelopen en varieert van mode tot aan electronics tot dingen in en om huis. In dat gat zijn wij gesprongen,” zo introduceert Daphne haar bedrijf.


“Of het nou op het Chinese platteland of in de stad is: iedereen heeft de nieuwste smartphone” – Daphne Tuijn


Bekend met de Chinese consument

“De Chinese consumenten zijn heel anders dan we hier zijn gewend. Ze hebben geen Facebook, Instagram of Amazon, dus je moet ze via andere kanalen bereiken. En dat is niet heel lastig, want China mag dan wel in een hele hoop gebieden geen winkelcentra hebben, maar iedere Chinees heeft de nieuwste smartphone. Of dat nou in de stad of het platteland is. Je moet alleen wel weten via welke platformen je ze kunt bereiken. Het besteedbaar inkomen wordt ook steeds meer. China is daarnaast helemaal ingericht op e-commerce. Productpagina’s zijn meterslang met de kleinste specificaties van elk product. Kleding websites hebben elke maat en centimeter beschreven. Chinezen willen namelijk precies weten wat ze kopen. En ze willen ook weten hoeveel mensen het al hebben gekocht en wat zij ervan vinden. De influencer cultuur is daar ook enorm groot. Vervolgens wordt na bestelling het pakket goed en snel geleverd, want de infrastructuur is er volledig op ingericht. Ze lopen echt vooruit op onze consumentenmaatschappij,” vertelt Daphne. 


Hoe je WebshopinChina groot te maken?

“WebshopinChina helpt Westerse bedrijven die hun producten naar de Chinese markt willen brengen met de opstart van de webshop, met het ontwerp en de aanmeldprocedure. Vervolgens doen we het operationele beheer, de promotie en andere administratieve activiteiten voor deze bedrijven, allemaal in het Chinees. Maar daarnaast zijn we een Data Driven Agency en kijken gedurende het traject wat de kansen zijn voor een bedrijf en of een product kans heeft van slagen op de markt. We helpen door middel van data het product te valideren en halen feedback op die we inzetten ten goede van het product of van de marketing. Hiervoor gebruiken we de data die we ophalen door het product in eerste instantie op onze eigen online store aan te bieden. We schatten heel nauwkeurig in wat de kansen van een nieuw product op de markt zijn,” vertelt Daphne gepassioneerd. 


“Je ziet dat China zich omvormt van een ‘made in’ naar een ‘innovated in’ land, en het is bijzonder om daar deel van uit te maken.” – Daphne Tuijn


Thuis in Shanghai

Een bijzonder interessant marktgebied dus, waar WebshopinChina in opereert. Maar hoe ziet dit er dan in de praktijk uit? “Het begon ooit als Daphne Holland Store waarmee we het opgestart zijn. Uiteindelijk kregen we SuitSupply als klant, wat goed ging. Daarna Philips, Friesland Campina en andere grote bedrijven. Nu zijn we een bedrijf met 15 man en twee kantoren: één in Amsterdam en één in Shanghai. Ik ben verantwoordelijk voor team Shanghai. Het team in Amsterdam is verantwoordelijk voor de acquisitie en het klantcontact met onze Westerse klanten. In Shanghai zit het uitvoerende team, met onder andere een marketingmanagers, designers en store managers. En daar werk ik dus ook enkel met Chinese collega’s die ook echt niet allemaal goed Engels spreken. We kiezen namelijk onze medewerkers op skills, niet op taal.” 


Verantwoordelijkheid over het team in Shanghai; dat betekent dus permanent verblijf in Shanghai? “Ongeveer drie jaar geleden ben ik naar Shanghai verhuisd. Dat was hartstikke spannend, want ik kon geen woord Chinees. Ik ben het direct heel hard gaan studeren, maar de taalbarrière is wel uitdagend. Veel bedrijven vinden het ook wel lastig hier, want je loopt natuurlijk tegen de bekende cultuurverschillen aan. Zoals de manier waarop het papierwerk gaat, maar ook de samenwerkingen waar je aan moet wennen. Chinezen don’t want to lose face: ze zeggen een heel traject lang ‘ja’, tot op het allerlaatste moment. Dan kunnen ze zich alsnog terugtrekken. Dat is iets wat je moet ervaren en waar je mee om moet leren gaan. Je bent immers vaak gewend om je onderbuikgevoel volgen, maar dan kom je van een koude kermis thuis. Ik ben desalniettemin direct verliefd geworden op China. Het is zo anders, er is zoveel energie en het is mooi om te leven in een maatschappij met een economie die zo groeiend is. Je ziet dat China zich omvormt van een ‘made in’ naar een ‘innovated in’ land, en het is bijzonder om daar deel van uit te maken.”


WebshopinChina & We R Asia

Het kan je als lezer natuurlijk niet ontgaan zijn dat We R Asia en WebshopinChina allebei affiniteit hebben met China, allebei een kantoor in Nederland en China hebben en beiden Westerse klanten in contact brengen met China. De tegenstelling is eigenlijk dat We R Asia de Chinese productie naar Europa haalt, en WebshopinChina de Europese productie naar China. Maar dat is een ogenschijnlijke tegenstelling, legt Daphne uit: “Ik ken Jasper al een hele tijd. Er zijn maar een aantal bedrijven in Nederland die al jarenlange ervaring hebben met China. Je komt elkaar tegen in deze wereld. Er is ook veel overlap, want China is een productieland, maar ook een consumentenland. De kwaliteit van de productie in China is tegenwoordig erg goed, waardoor spullen die in China worden gemaakt door Westerse bedrijven ook in China in de markt gezet kunnen worden. Daar liggen nog zoveel kansen. We R Asia is een heel erg sterk bedrijf, dat als sourcing partner fijn is om mee samen te werken. Dat raden we graag aan onze klanten aan. En Jasper raadt ons aan als klanten de Chinese markt willen betreden,” vertelt Daphne. “Verder komen we qua visie ook erg overeen. We zijn allebei ondernemers die ambitieus zijn en een doelstelling hebben. We proberen met onze klanten mee te denken in kansen en in mogelijkheden. Nu met COVID-19 kijken wij als bedrijven eerst naar het type product dat onze klant heeft en kijken we of daar wel vraag naar is. Want waar zit de consument in deze crisis op te wachten? Dat maakt ons onderscheidend en verbindt WebshopinChina met We R Asia.”

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL