Samenwerking met Campus Uden, in gesprek met Guulke!

In deze blogpost gaan we in gesprek met Guulke van Campus Uden, een bijzonder initiatief dat ooit ontstond op een eenvoudig bierviltje. Ontdek hoe dit burgerinitiatief uitgroeide tot een bruisende hub voor jongeren en ondernemerschap. Ook deelt Jasper van We R Asia zijn ervaringen en benadrukt hij de toegevoegde waarde van de samenwerking met Campus Uden voor ons bedrijf. Lees verder om meer te weten te komen over deze inspirerende samenwerking en de impact ervan op de jongeren in omgeving Uden.


Jasper, wat is voor jou de toegevoegde waarde van de samenwerking met Campus Uden?

 

Jasper: “Als compagnon van Campus Uden vind ik het mooi om betrokken te zijn bij dit initiatief. Het biedt mij de mogelijkheid om direct in contact te staan met jongeren en hun behoeften te begrijpen. Als ondernemer waardeer ik de kans om mijn expertise en middelen in te zetten om de volgende generatie te ondersteunen bij hun ontwikkeling en groei. Bovendien ben ik regelmatig op zoek naar jong talent voor het vervullen van stageplekken of werkstudenten, en Campus Uden biedt daarvoor een mooie ingang. Ik vind het belangrijk om jongeren professioneel en persoonlijk te zien groeien, zodat ze hun volledige potentieel kunnen benutten.”


Hoe is het idee van Campus Uden ontstaan? 


Guulke: “Dat is een hele mooie vraag. Campus Uden is voortgekomen uit het burgerinitiatief van Guus Daanen, die jarenlang in het onderwijs heeft gewerkt maar zich beperkt voelde door de regels en wetgeving. Hij verlangde naar meer vrijheid om rechtstreeks met jongeren in gesprek te gaan en echt in te spelen op hun behoeften. Hij wilde de ruimte hebben om vragen te stellen als ‘Hoe kan ik je echt helpen?’, in plaats van jongeren alleen te zien als talent dat moet worden benut, zonder aandacht voor hun individuele behoeften. In de schoolomgeving zijn er natuurlijk veel regels en beperkingen. Dus vanuit zijn frustratie in het onderwijs, verergerd door de impact van Covid, ontstond het idee tijdens een gesprek in een café in België. Het idee werd uitgewerkt op slechts 1 bierviltje en was om jongeren een open ruimte te bieden waar ze echt gehoord en ondersteund worden. Guus kwam in contact met Benito van Dijk, de eigenaar van het pand waar Campus Uden is gevestigd. Hij vroeg slechts om een eenvoudige ruimte met een tafel en een stoel, want zijn focus lag op het creëren van een plek waar jongeren zich thuis voelen, waar hun behoeften centraal staan en waar ze op hun gemak kunnen praten. De 3 kernpunten waren duidelijk: vanuit behoeften, 100% ‘echt’ en altijd vanuit vertrouwen. Het viel op dat veel bedrijven jongeren slechts zien als ‘handen’ in plaats van hen te begeleiden en te investeren in betaalde stages. Campus Uden wilde jongeren vanaf het begin betrekken bij processen, in plaats van hen op het laatste moment te betrekken. Deze drie pijlers – behoeften, authenticiteit en vertrouwen – vormden de basis van Campus Uden, en het kostte drie jaar om dit te realiseren, zoals eerder bedacht op dat ene bierviltje. In het eerste jaar werd er gestart door er “gewoon” te zijn, het tweede jaar stond in het teken van samen verder bouwen, waarbij onderwijs, ondernemers en de overheid betrokken raakten, en in het derde jaar werd het fundament gelegd. Wat we nu hebben, was destijds niet eens voorstelbaar. Dat de behoefte naar deze plek er is, is een feit! We houden vanaf dag één vast aan die 3 pijlers”.


Kun je ons meer vertellen over jullie samenwerking met We R Asia? 


Guulke: “Nou, eigenlijk ben jij, Lotte, het levende bewijs daarvan, en dat is al heel mooi. Dit dient als een prachtig voorbeeld van een warme connectie die is voorgesteld aan een compagnon. De vorige keer dat ik zelf bij We R Asia op kantoor was, was ik samen met een jongere genaamd Emma. Het is altijd inspirerend om te zien wat jongeren precies doen. Een bezoek aan het kantoor is daarom altijd bijzonder. Het is mooi om te ervaren hoe Jasper tips gaf om aan de slag te gaan, en het is gewoonweg fijn om met elkaar in gesprek te zijn. We zijn voortdurend bezig met het in kaart brengen van behoeften, en Jasper is daarin heel duidelijk over hoe we kunnen helpen. Het gaat echt om de studenten, werkstudenten, stageplekken, en hoe deze kunnen uitmonden in betaalde banen en bijbehorende opleidingen. We zijn natuurlijk veel meer dan alleen maar recruiters. Onze samenwerking draait vooral om elkaar op de hoogte houden van wat er speelt in Uden en de regio, met een focus op de prachtige MKB’s en bedrijven. Jasper is ook erg actief in Uden. Aan het einde van elke maand krijgen onze compagnons een update over wat er gaande is en wat er speelt, en daar wil je gewoon deel van uitmaken. Het draait erom die connectie met jongeren te hebben en in te spelen op hun behoeften, en daar komt altijd wel iets moois uit voort.


Hoe worden de behoeften en interesses van jongeren meegenomen in programma’s en activiteiten van Campus Uden? 


Guulke: “Dat is een interessante vraag, omdat ons programma en onze evenementen eigenlijk niet vooraf vaststaan. We richten ons op het inspelen op behoeften, dus we organiseren pas iets als er vraag vanuit jongeren of compagnons is. Een mooi voorbeeld hiervan is toen een compagnon bij mij kwam omdat hij moeite had met AI en ChatGtp. Hij hoorde er veel over, maar wist niet goed hoe ermee om te gaan, en wilde ook geen commercieel bureau inhuren voor training. Toen dacht hij: “Ik ben compagnon van Campus, dit speelt in mijn hoofd, misschien kunnen jongeren mij hierbij helpen.” Op diezelfde dag klopte er ook een marketingbureau bij ons aan met de vraag of ze gratis een training konden geven, omdat ze hoorden dat hier veel behoefte aan was. We willen jongeren betrekken bij elke stap die we zetten, dus ik onderzoek wie er interesse heeft in het onderwerp, en zo ontstaat er vanuit behoeften een werkgroep en organiseren we 10 april een evenement. 

Er is dus geen vooraf bepaalde agenda voor het hele jaar. Maar spelen we direct in op de behoeftes. Een ander voorbeeld is een jongedame die Freelance werkzaamheden verricht. Ze had een traject afgerond in Uden maar was op zoek naar een netwerk met jonge freelancers. Ik kon bij wijzen van spreken zo vijf namen noemen en Guus nog dertig anderen, we hebben ze allemaal een bericht gestuurd en op 21 maart komen we allemaal samen. Van tevoren had ik niet bedacht dat ik alle freelancers bij elkaar zou zetten, maar het was de behoefte van een jongere en zij nam het voortouw, ik faciliteerde en organiseerde niet. Dat is mijn kracht: faciliteren zonder te organiseren. Dit geldt overigens voor alles bij ons: ons pand, de inrichting, onze social media, alles is gebaseerd op de behoeften van jongeren. Zoals Guus altijd mooi zegt: “We hebben al 3 jaar niets bedacht, maar laten de jongeren dat zelf doen.

Daarnaast hadden we afgelopen jaar ook onze eigen CAMPUS UDEN – Tent op Festyland. Ook daar kan ik uren over vertellen. Maar om een lang verhaal kort te maken. We mochten een eigen tent hosten. Hierin konden we jongeren met organisatie en/of podiumtalent een podium bieden en tegelijkertijd onze partners weer bij elkaar brengen. Aangezien de tenten van Festyland er toch al staan, hoefden we geen nieuw evenement te organiseren. Win-Win voor iedereen dus!” 

Daarnaast hadden we afgelopen jaar ook onze eigen tent op Festyland, die we zelf mochten hosten. Hierin konden we jong talent een podium bieden, zoals bands, en tegelijkertijd onze partners weer bij elkaar brengen. Aangezien de tenten van Festyland er toch al staan, hoefden we geen nieuw evenement te organiseren”.


Welke positieve impact heeft Campus Uden op jongeren in de gemeenschap?  


Guulke: “Ik besef dat de impact van ons werk veel groter is dan we ooit hadden verwacht. Guus begon met slechts 11 jongeren, en vandaag de dag is ons netwerk gegroeid tot bijna 500 jongeren. Dit komt denk ik doordat we altijd beschikbaar zijn en er altijd iemand is die tijd heeft. Hierdoor zijn we uitgegroeid tot een belangrijke sociale hub. Guus heeft ooit de regel uitgeschreven van leegstand tot bloeipand. Dit pand stond ooit leeg, zonder leven of activiteit. Maar door ons hier te vestigen, eerst met een klein kantoor, vervolgens een hele verdieping, en uiteindelijk het hele Podiumhuys, hebben we een positieve impact gemaakt op onze omgeving. Ik geloof dat deze impact vooral voortkomt uit ons vermogen om samen te komen, tijd en aandacht voor elkaar te hebben, en goed voor elkaar te zorgen. Een centraal aspect hiervan is onze dagelijkse ochtendbijeenkomst, waar we elkaar informeren over onze plannen voor de dag. Tijdens de lunch, van 12:00 tot 13:00 uur, sluiten we onze laptops en genieten we van een ontspannen moment samen, met knoeien, met grapjes en gesprekken. Hier hebben we onze ontmoetingstafel, die speciaal door de jongeren is bedacht, en waar laptops niet zijn toegestaan. Ik vergelijk het wel eens met de sfeer in een hostel tijdens het reizen, waar mensen elkaar vragen stellen als ‘Waar kom je vandaan?’ en ‘Waar ga je naartoe?’. Aan deze tafel worden gesprekken gevoerd over wat mensen naar Campus Uden brengt, welke studie ze volgen, waar ze stagelopen, en hoe we elkaar kunnen ondersteunen”.



Wat zijn de grootste successen van Campus Uden tot nu toe?

 

Guulke: “Drie jaar geleden begonnen we met een idee op een bierviltje, maar nu zijn we een integraal onderdeel van de gemeenschap geworden, met honderden jongeren en een bloeiende locatie. Het is zover gekomen dat de gemeente eigenlijk niet meer om ons heen kan. Wanneer een vereniging contact wil leggen met jongeren, gaat die niet langer naar een school, maar naar Campus Uden. In de afgelopen 3 jaar hebben we zo’n sterke positie verworven dat we onmisbaar zijn geworden. Het volhouden van die 3 jaar was zeker geen gemakkelijke opgave, vooral financieel gezien, zowel voor Guus als voor mijzelf. We zijn hier allemaal vrijwillig begonnen. Omdat het voelt dat we hier willen zijn. Elke dag weer!


Hoe zie je de toekomst van Campus Uden over vijf jaar?

 

Guulke: “Samen met de vastgoedeigenaar maken we soms grappen, maar met een serieuze ondertoon, de ambitieuze uitspraak dat deze plek de hotspot van de gemeente Maashorst is en zal blijven. Hoewel we momenteel gevestigd zijn in het Handelshuys, fantaseren we er soms over om hier nog 10 verdiepingen bovenop te bouwen. Deze fictieve uitbreiding zou kunnen dienen voor wonen, werken, gemeenschappelijke ruimtes, bedrijven, zzp’ers, en onderwijs voor jongeren. Hoewel het natuurlijk niet mogelijk is om daadwerkelijk 10 extra verdiepingen toe te voegen – het pand zou instorten! – zien we dagelijks de behoefte. We zijn zelfs zo ambitieus dat we zeggen: “In Uden hebben we geen HBO, maar hier wel, want elke dinsdag is hier de HAN aanwezig”. De ambitie om deze locatie verder uit te breiden is dus zeker aanwezig, zij het in figuurlijke zin dan wellicht in letterlijke vorm”.




Logo | We R Asia
Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.
Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL