Theedrinken moet beleven worden met thee uit China
Toen Mark van den Bogaart (27) in één van de laatste lessen tot barista een introductie over thee kreeg, was hij verkocht. Thee was het product waar hij mee verder wilde. Nu, een aantal jaar later, heeft hij zijn eigen bedrijf gestart waarin thee uit China centraal staat.
Horeca
“Ik heb altijd in de horeca gewerkt, al op mijn twaalfde ben ik begonnen met het poetsen en indekken van tafeltjes in restaurants. Later ging ik zowel in de keuken als in de bediening aan de slag. Horeca zit echt in me: ik heb een opleiding hotelmanagement afgerond en daarna nog diverse gerelateerde studies gevolgd. Één daarvan was de opleiding tot barista. Gedurende die opleiding hield ik me voornamelijk bezig met koffie, maar tijdens een van de laatste lessen kregen we een introductie over thee. Sindsdien ben ik me echt voor thee gaan interesseren. Ik heb een opleiding tot theesommelier gevolgd en ben met een eigen concept voor het serveren ervan gekomen.”
Ondergeschoven kindje
“Thee is in de Nederlandse horeca een ondergeschoven kindje. Waar koffie vaak uitgebreid op de kaart staat met verschillende soorten en smaakjes, is thee meestal gewoon ‘thee’. Dat kan anders, dacht ik, en ik begon te tekenen. Zo is Twistea ontstaan, een molen met verschillende smaken échte thee. Theezakjes bevatten vergruisde thee, waar de aroma’s al grotendeels uit verdwenen zijn. Als je echte pure thee neemt, dus zonder dat de bladeren helemaal vermalen zijn, kun je veel meer smaak uit je thee halen. Bovendien wordt de thee van Twistea niet mechanisch geplukt: waardoor er geen rotte, verwelkte of aangevreten blaadjes tussen de thee terechtkomen. Dit komt de smaak ten goede.”
Thee uit Chinaals beleving
“Vorig jaar juni ben ik een week naar China gegaan om daar de theeplantages te bekijken. Het was heel mooi om te zien hoe ze daar met thee omgaan. Het is daar echt een cultuur. Het dorp waar ik geweest ben stond helemaal in het teken van thee, veel mensen daar werkten dan ook op de plantages. In China gebruiken ze ook geen theezakjes, daar doen ze de losse blaadjes in het water, je tanden zijn een natuurlijke zeef is de gedachte erachter. Mocht je dan toch een blaadje doorslikken dan heb je alleen maar geluk! In dat dorpje heb ik ook één van de duurste theeën van China gedronken: Dragon well. Dat is daar de koninklijke thee. Het drinken ervan was echt een beleving, dat wilde ik ook voor mijn klanten in Nederland. Daarom gebruik ik thee uit China.”
Proces
“Ik ben gaan nadenken over wat de randvoorwaarden zijn voor thee in de horeca: het moet gemakkelijk in gebruik zijn, beleving en kwaliteit zijn natuurlijk belangrijk en het mag ook niet al te duur zijn. Ik werkte toentertijd in de Ideeënfabriek en heb daar hulp gevraagd van een toegepast kunstenaar, hij heeft mij ontzettend goed begeleid in het proces van bedenken en ontwikkelen. Toen heb ik via een vriend de eerste order laten maken in China. Met dit bedrijf kon ik uiteindelijk niet verder vanwege de grootte van mijn bestellingen, die was te gering. Toen kwam ik bij We R Asia terecht voor mijn thee uit China, ik liet al langere tijd via hen de glazen en de zeefjes produceren maar nu kwam daar de molen zelf ook bij. Inmiddels heb ik zowel een variant voor thuis als voor in de horeca ontwikkeld. Het verschil is dat de variant voor thuis een stukje kleiner is dan die in de horeca, voor de horeca heb ik dertig smaken en voor thuis twintig.”
Tips
“Als ik een tip zou moeten geven aan jonge ondernemers zou dat zijn dat ze vooral veel moeten vragen. Je krijgt vaak een heleboel hulp van allerlei mensen, wat het zelf ondernemen veel makkelijker maakt. Zorg ervoor dat je geen beren op de weg ziet, als je gewoon begint en met kleine stapjes steeds een stukje verder gaat dan komt het allemaal vanzelf goed.”