Een businesstrip naar China, ‘intensief, maar ontzettend leuk’!

Voor het Menne Instituut, één van We R Asia’s grootste klanten, ben ik afgelopen juli voor de tweede keer dit jaar naar China afgereisd. Het Menne Instituut ontwikkelt, voor het basisonderwijs, boxen met allerlei rekenspellen en hebben op dit moment verschillende orders lopen. Het doel van mijn reis was het bezoeken van de fabrieken waar deze rekenspellen geproduceerd worden en het controleren van de kwaliteit.


De eerste reis

Mijn eerste businesstrip naar China vond plaats in maart van dit jaar. Deze eerste reis naar China stond vooral in het teken van kennismaken. Kennismaken met het land, de gewoontes, de fabrieken en natuurlijk ook met mijn Chinese collega’s. Bijna alles was nieuw voor mij. De reis zelf niet, ik ben immers direct na mijn studie in m’n eentje de wereld overgegaan, maar reizen voor je plezier is totaal anders dan reizen voor je werk. Tijdens zo’n businesstrip moet je er gelijk staan, waar je tijdens een plezierreisje lekker rustig kan acclimatiseren en kan genieten van de dingen om je heen. Deze eerste zakenreis was een hele belangrijke, maar ook een ontzettend leuke ervaring en een goede voorbereiding voor mijn vervolgreizen naar China.


Lange dagen, vele uren

Afgelopen juli vertrok ik dus voor de tweede keer dit jaar naar China. De productie van de verschillende items die in
de rekenboxen van het Menne Instituut zitten was in volle gang en ik had een druk programma voor de boeg. Uit mijn eerdere ervaring wist ik dat de dagen in China veel voller zijn ingepland dan de normale werkdagen in Nederland. Overdag ben je namelijk constant onderweg en bezoek je de fabrieken en tegen de tijd dat je terugkeert op kantoor maakt Nederland zich klaar voor de werkdag. Omdat het contact met je collega’s en vooral met de klanten door moet gaan, stapelen de werkzaamheden zich in rap tempo op. Je maakt dan al gauw meer uren op een dag dan dat je in Nederland gewend bent.

Vrije tijd

Zo’n trip naar China staat in het teken van veel fabrieken bezoeken en lange dagen maken, maar natuurlijk blijft er ook tijd over voor leuke dingen. Zo ga je tijdens de lunch en diners vaak samen met de leveranciers uit eten en krijg je de lekkerste gerechten voorgeschoteld. ’s Avonds na het werk ga je samen met je collega’s nog een drankje drinken in één van de vele barretjes of ga je lekker sporten. Je hoeft je in ieder geval geen moment te vervelen en valt er genoeg te beleven.


Met de leverancier op pad

De fabrieksbezoeken zijn per fabriek compleet verschillend. Met veel leveranciers hebben we een goede relatie opgebouwd en wordt er tijdens een bezoek ruim de tijd genomen om met elkaar te praten en thee te drinken. Tussendoor vinden de kwaliteitscontroles plaats op de werkvloer en wordt er flink gediscussieerd. Ben je rond lunch of het avondeten nog bij een leverancier, dan is de kans groot dat je wordt uitgenodigd om mee te gaan eten. Een fles ‘Baijiu’ (Chinese sterke drank met 40 tot 60 procent alcohol) mag dan natuurlijk niet ontbreken. In China is het gebruikelijk om met z’n allen te proosten en te drinken. Wanneer iemand aan tafel jou uitnodigt om te proosten, mag je dit eigenlijk niet afwijzen en drink je mee. Het beste wat je in dit soort situaties kan doen is de rest die aan tafel zit ook uit te nodigen om te proosten en drinken ze allemaal mee. Zo voorkom je dat iedereen steeds om de beurt met jou wil proosten en jij niet de enige bent die dronken van tafel gaat. Door met de leverancier mee te drinken dwing je respect af bij de leverancier. Dit komt ten goede van de samenwerking omdat ze dan net iets meer voor jou over hebben en net dat extra stapje willen doen bij nieuwe orders.


Cultuur

Het zaken doen in China gaat er heel anders aan toe dan in Nederland. Elkaar beter leren kennen is een belangrijk onderdeel om tot goede en langdurige relaties te komen. Waar het in Nederland allemaal niet snel genoeg kan gaan, nemen ze in China juist de tijd voor elkaar en wordt er veel gepraat. Waarover ze het dan hebben, geen idee. Daarom is het juist zo belangrijk dat onze Chinese collega’s ons hierin assisteren. Zij zijn bekend met
de Westerse cultuur en kunnen dit ontzettend goed vertalen naar hun eigen Chinese cultuur. Dat is dan ook de grote kracht van We R Asia.


De volgende keer

In oktober van dit jaar staat mijn derde en laatste reis voor dit jaar naar China in de planning. Deze reis zal in het teken staan van het afsluiten van het grote project dat we begin dit jaar voor het Menne Instituut zijn gestart. Ik kijk er alweer erg naar uit om terug te gaan naar China om daar weer een nieuw avontuur aan te gaan.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL