Eindelijk terug naar China: ‘voelt als thuiskomen’

Na 3 jaar was het weer zover. De reisbeperkingen naar China zijn opgeheven en we konden eindelijk weer terug naar China. Na 3 jaar heeft Jasper eindelijk onze Chinese collega’s weer gezien. In deze blog vertelt Jasper over zijn reis. Hij deelt zijn ervaringen over het contact met onze Chinese collega’s in coronatijd en hoe het voelde om na zo’n lange tijd weer terug te zijn in China. Benieuwd naar Jasper zijn ervaringen? Lees dan snel verder.


Hoe was het om na 3 jaar weer terug naar China te kunnen reizen?

“Het was voor mij een bijzondere ervaring om na 3 jaar weer terug naar China te keren. De laatste keer dat ik er was, was in 2018. Toen was alles nog normaal en had niemand ooit gehoord van Covid-19. Maar nu, drie jaar later, is de wereld veranderd en zijn we allemaal getroffen door de gevolgen van deze pandemie. Toen ik in China aankwam, voelde het alsof ik er nog maar pasgeleden was geweest. Alles voelde hetzelfde aan, de historie was hetzelfde en alles bruisten nog zoals voor Covid-19. Het voelde alsof de tijd had stilgestaan en alles nog net zo was als drie jaar geleden.”

“Toch waren er wel enkele verschillen te merken, vooral bij het reizen. Om terug naar China te gaan en het land binnen te komen moest ik bijvoorbeeld een Covid-19 test ondergaan die niet ouder mocht zijn dan 48 uur voor vertrek. Ook qua documentatie was het allemaal iets ingewikkelder dan voorheen, maar door de ondersteuning van onze mensen in China, is het toch gelukt.”

“Wat ik vooral heel bijzonder vond om te zien, was hoe er in China nog steeds zoveel wordt gebouwd. Er worden nog steeds nieuwe appartementencomplexen ontwikkeld en er wordt nog steeds zoveel geïnvesteerd in infrastructuur. Het was fascinerend om te zien hoe snel alles zich ontwikkelt in China en hoeveel er nog steeds wordt gebouwd en verbeterd.”

“Al met al was het een bijzondere ervaring om na 3 jaar weer terug naar China te keren. Het voelde als een soort van thuiskomen, na meer dan 50 keer in China geweest te zijn, was deze keer bijna net zo bijzonder als mijn eerste keer.”


Wat heb je het meest gemist aan terug naar China reizen?

“Als er iets is wat ik echt heb gemist tijdens mijn reis naar China, dan is het wel het heerlijke eten daar. Het is gewoonweg fantastisch om Chinees te eten, vooral in de buurt van ons kantoor. We zitten dicht bij de kust, dus daar kun je heerlijk seafood eten.

“Maar het was niet alleen het eten waar ik naar uitkeek. Ik was ook erg enthousiast om eindelijk mijn Chinese collega’s persoonlijk te ontmoeten. Van onze zes Chinese collega’s had ik er namelijk drie nog nooit fysiek ontmoet vanwege de Covid-beperkingen van de afgelopen 3 jaar. We hadden weliswaar al digitaal contact gehad, maar het was toch heel fijn om terug naar China te gaan en hen eindelijk in persoon te kunnen zien en spreken.”

“Gelukkig zijn we in staat om ook op afstand goed te communiceren via ons projectmanagementsysteem Podio. Dit stelt ons in staat om goed met elkaar te blijven communiceren, ook als we niet fysiek bij elkaar zijn.” 


Terug naar China | We R Asia

Hoe belangrijk is persoonlijk contact bij het opbouwen en onderhouden van zakelijke relaties met onze leveranciers?

“Voor de Covid-19 pandemie reisde ik 3 à 4 keer per jaar terug naar China en ook onze Nederlandse projectmanagers gingen regelmatig op bezoek of er kwam een Chinese collega deze kant op. Het is erg belangrijk om persoonlijk contact met onze leveranciers te hebben. Het altijd goed om persoonlijk bij een leverancier te zijn en hierin het verschil te kunnen maken als Europeaan. Soms gaat het om het uitleggen van iets belangrijks, zoals kwaliteit of een nieuwe aanvraag. Als je dit persoonlijk kan doen, kan dit een wereld van verschil maken. Maar ook het tonen van interesse in de Chinese cultuur door bijvoorbeeld samen te lunchen of dineren en tijd voor elkaar te maken, wordt enorm gewaardeerd.” 


Wat waren de uitdagingen die het Corona virus met zich mee bracht en hoe hebben jullie dit aangepakt?

“De uitdagingen waren in ieder geval op afstand communiceren. Hier waren we al op ingericht dus daar hebben we Covid-19 niet voor nodig. Maar natuurlijk waren er ook beperkingen. Als we terugkijken op de afgelopen jaren, dan was een van de grootste uitdaging het overbrengen van nieuwe ideeën vanuit de producenten naar onze klanten. Onze producenten en onze klanten konden beide niet naar beurzen om geïnspireerd te worden. In verschillende industrieën was het extra druk, zoals bijvoorbeeld in de fietsenindustrie. Hierdoor was er geen tijd voor innovatie en dat merk je nu. Daarom zijn we maar al te blij dat we weer terug naar China kunnen reizen.”

“Daarnaast konden sommige van onze collega’s in China hun appartement niet uit. Toch hebben we ons hierdoor niet laten tegenhouden. We hebben creatieve manieren gevonden om toch te blijven samenwerken. Zo hebben we regelmatig digitale meetings georganiseerd en onze catalogus digitaal gedeeld in plaats van op papier. Toch is het nu extra fijn dat we weer terug naar China kunnen reizen, om fysiek samen te werken en klantreizen kunnen organiseren.” 


Reis naar China | We R Asia


Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.

Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL