Jubileum Primabad: al dertig jaar bijzonder

Dit jaar bestaat één van onze eerste en grootste klanten 30 jaar: Primabad is in die tijd enorm uitgebreid. Jan Zwanenberg, de eigenaar van Primabad, vertelt hoe hij begonnen is en hoe het bedrijf in badkamermeubelen zo groot heeft kunnen worden.

“Dertig jaar geleden heb ik samen met Joop van den Boogaart meubelfabriek Prima opgericht. Toen maakten we nog slaapkamermeubels. Al gauw was onze fabriekshal met zijn 500m² te klein en hebben we het bedrijf qua oppervlakte twee keer zo groot gemaakt. Met 1000m² hebben we toen de ruimte gekregen om te groeien in ons bedrijf. Dat hebben we sindsdien ook zeker gedaan.

Toen het in 1996 crisis werd, hebben we Primabad opgericht en ons gespecialiseerd in sanitair. Momenteel zijn we op dit gebied de grootste in de Benelux. Wij produceren voor de Benelux, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Curaçao, onze klanten hebben voornamelijk sanitairzaken met showrooms. Ook wij hebben een eigen showroom, hier kunnen potentiële klanten zien wat onze producten zijn. Een tijdje geleden is de ondernemersvereniging Veghel nog langs geweest, ook zij hebben toen het bedrijf kunnen zien. Primabad produceert nog echt zelf, dat maakt ons bedrijf, ook voor hen, erg interessant.”

Een stapje voor

“Het unieke van Primabad is dat wij alles op maat kunnen leveren. Dat is ook meteen het grote voordeel van ons ten opzichte van de meubelgigantzaken: wij produceren alles zelf en zijn dus veel flexibeler. Als iemand bijvoorbeeld een kastje wil met een afwijkende maat dan is dat voor ons geen probleem, in tegenstelling tot de grote meubelketens die alleen standaardmaten verkopen.

Wij doen ons best de klant zo veel mogelijk tegemoet te komen, op beurzen zijn we bijvoorbeeld actief bezig met marktonderzoek. We enqueteren dealers en proberen er op die manier achter te komen wat er speelt op de markt: wat missen ze? Wat is de vraag? Wat zijn de nieuwe trends? Zo kunnen wij daar snel op inspringen. Daarbij hebben wij doordat we zelf produceren dus de mogelijkheid om snel te schakelen en zijn we anderen vaak een stapje voor. We hebben nu maar liefst tien verschillende lijnen en een groot netwerk in Nederland, Duitsland en België. Ook hierdoor blijven wij goed op de hoogte van de markt.”

We R Asia

“Sinds een kleine tien jaar zijn we ook gaan importeren vanuit het Oosten; zouden wij dit namelijk niet doen, dan zouden wij een groot deel van de markt missen. Nu komen er jaarlijks zo’n veertien à vijftien containers met bijvoorbeeld wasbakken voor ons aan vanuit China, dit regelt We R Asia allemaal voor ons. Ééns in de twee jaar ga ik met Jasper naar China om daar beurzen en leveranciers te bezoeken. Samen stellen we een heel programma samen met waar we in die vijf tot zes dagen precies willen gaan kijken. Mochten we op een beurs een nieuwe leverancier tegenkomen waar we interesse in hebben, dan plannen we daar ook nog een bezoek voor in. Jasper regelt niet alleen de bezoeken in die week, maar laat tussentijds ook monsters naar Nederland over komen, zodat wij op de hoogte blijven van het product. De kwaliteitseisen in China zijn anders dan die hier in Europa, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit slecht is. Het viel me afgelopen keer in China op dat er zoveel mooie, kwalitatief hoogstaande producten gemaakt werden; ook voor de Europese markt. Ik zie daarin grote vooruitgang ten opzichte van de laatste keren dat ik in China geweest ben twee en drie jaar geleden.”

‘Ik wil niet de grootste zijn’

“Wij bieden op al onze producten een levertijd van slechts drie weken, dit betekent dat wij een enorme voorraad moeten hebben staan. Zeker een product dat helemaal uit China moet komen heeft een grote buffer nodig, het importeren daarvan kost meer tijd dan het importeren vanuit bijvoorbeeld Italië.

Mede daarom hebben we veel ruimte nodig, Primabad is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf van 8000m². Er werken 31 mensen volgens een systeem met barcodes: elk product heeft een eigen barcode, deze wordt gescand en vervolgens verloopt een groot deel van het productieproces volledig automatisch. Volgende week komt er een nieuwe machine, zodat het voor de werknemers allemaal nog wat makkelijker gemaakt kan worden, dat vind ik belangrijk. Er gaan per week gemiddeld 250 tot 300 meubels naar de dealers, dat is een behoorlijk groot aantal. Toch heb ik geen ambitie om de grootste te worden, ik investeer liever in kwaliteit en nieuwe machines zodat Primabad de beste kwaliteit kan blijven leveren.”

Laatste artikelen

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL