Liefde is een werkwoord, waar tijdens de Chinese valentijnsdag aan gewerkt wordt

Het is weer maandag. Voor het zuiden van Nederland is de dag aangebroken waarop de zomervakantie officieel afgelopen is. Sommigen zullen met een bedrukt gevoel de maandag zijn begonnen. Anderen konden waarschijnlijk niet wachten totdat het ‘normale’ ritme weer aan de orde van de dag is.
Zeker is in ieder geval dat de lading van deze maandag in China een compleet andere aard heeft. Vandaag is namelijk de belangrijkste Chinese Valentijnsdag van het land: Qixi Jie. Ook wel Dubbel Zeven Festival, Zevende Zuster Dag of Eksterfeest genaamd. Feit blijft dat vandaag een erg bijzondere en liefdevolle dag is in het Zuid-Oosten van Azië.

Like a fairy tale love story

Qixi Jie valt op de zevende dag van de zevende Chinese maanmaand. Deze dag vindt zijn oorsprong in een aloude bekende mythe die is doorgedrongen in een groot deel van Azië. De mythe gaat over de verboden liefde tussen koeherder Niu Lang en weversmeisje Zhi Nü. Een verhaal ‘like a fairy tale love story’, zoals onze collega Vanessa het beschrijft.

Zhi Nü is volgens de mythe de zevende kleindochter van Tiandi; de god van hemel en aarde. Deze kleindochter is verantwoordelijk voor het weven van wolken. Echter werd Zhi Nü op een zeker moment verliefd op een aardse koeherder genaamd Niu Lang. Zhi Nü daalde in het geheim af naar de aarde om samen te kunnen zijn, waar ze trouwde met Niu Lang en twee kinderen kreeg. Toen haar moeder hierachter kwam sloeg ze met haar haarspeld een rivier in de aarde om de twee geliefden te scheiden. Een ekster kon deze verboden liefde niet langer aanzien en besloot een brug te bouwen over de rivier, gevormd door duizenden eksters, zodat zij elkaar nog eens konden zien. Daaruit bleek het hart van moeder ook niet van steen, aangezien ze het stel daarna ééns per jaar toestemming gaf om elkaar te zien. Op de zevende dag van de zevende maand.

Tradities tijdens de Chinese Valentijnsdag

Van oudsher lieten jonge meisjes op deze dag hun kunsten zien, zoals meloen bewerken. Ook wensten zij op deze dag voor een goede echtgenoot. Volgens verschillende bronnen gaan hedendaags vrijgezelle mannen en vrouwen naar een Chinese tempel om te offeren en te bidden aan de taoïtische godin Zhi Nü voor een voorspoedig huwelijk dat komen gaat.

Vanessa vertelt ons daarentegen dat ze vanavond op date gaat met haar vriend, zoals de meeste stellen. Ondanks er op dit moment vijf verschillende typen Valentijnsdag zijn in China, blijft Qixi Jie namelijk toch één van de meest belangrijke (naast 14 februari) vertelt Vanessa ons. Qixi Jie heeft de langste historie en is traditioneel Chinees. Het verhaal van Zhi Nü en Niu Lang hebben de Chinezen in hun harten gesloten.

Laat vandaag ‘maan’ niet je ‘dag’ verpesten, en draai dit jaar een keer mee met de Chinese Valentijn. Dus neem je lief mee uit of kook een lekker diner, want van Valentijnsdag heb je er immers maar 5 in het jaar!

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL