Zien: Het Dragon Boat Festival in China, of Nederland…

In China zijn ze zich er al maandenlang op aan het voorbereiden, het Dragon Boat Festival. Aankomende vrijdag 3 juni is het zover, een dag vol drakenbootraces, sticky dumplings en realgar wijn. Het festival is een van de vier traditionele Chinese vieringen, samen met het Spring Festival, Tomb-Sweeping Day en het Mid-Autumn Festival. Maar ook in Nederland worden drakenbootfestivals georganiseerd. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Lees dan snel verder!


Een verliefde dichter, vechtende koningen en een verdronken sjamaan en zijn dochter

Het Dragon Boat Festival is een van de oudste festivals ter wereld met een geschiedenis van ruim 2000 jaar. Er zijn verschillende legendes over de herkomst van het festival, maar de volgende drie worden het vaakst verteld.

De eerste en grootste legende gaat over Qu Yuan, een geliefde dichter en minister van de Chu-staat. Hem was ten oren gekomen dat de keizer van de Qin-staat de Chu-staat aan wilde vallen, maar de keizer geloofde hem niet en verbande hem uit de staat. Niet veel later werd de keizer van de Chu-staat inderdaad vermoord door de keizer van de Qin-staat. Dit nieuws viel Qu Yuan zo zwaar dat hij zichzelf op de vijfde dag van de vijfde maanmaand verdronk in de rivier. De dichter was echter zo geliefd dat de inwoners met hun boten de rivier af voeren om hem te zoeken en op hun trommels sloegen om de boze geesten weg te jagen. Ze gooiden kleverige rijst in de rivier voor de vissen, zodat ze Qu Yuan’s lichaam met rust zouden laten.

De tweede legende is de dood van Wu Zixu, een premier van de Wu-staat. De koning van deze staat werd verliefd op een vrouw die gestuurd werd door de koning van een andere staat. Wu Zixu vertelde de koning dat het een val was die ervoor moest zorgen dat de verdediging van de Wu-staat zou verzwakken. Uit woede veroordeelde de koning Zixu tot de dood en gooide zijn lichaam in de rivier op de vijfde dag van de vijfde maand. Tien jaar na zijn dood veroverde de andere staat inderdaad de Wu-staat, precies zoals hij had voorspeld.

De laatste legend gaat over Cao E., een dochter van een plaatselijke sjamaan. Haar vader, de sjamaan was verdronken in de rivier. Na dagenlang dwalen langs de rivier besloot Cao E. ook de rivier in te springen op de vijfde dag van de vijfde maanmaand zodat ze haar vader achterna kon gaan. Vijf dagen later werd ze gevonden in de rivier met haar vader in haar armen.


De tradities van het Dragon Boat Festival

Het Dragon Boat Festival heeft vele tradities, maar de drie grootste zijn drakenbootraces, sticky dumplings eten en realgar wijn drinken. De races zijn het belangrijkste onderdeel van de dag. De boten worden versierd in de vorm van een Chinese draak, en er kunnen tot wel 60 mensen in een boot varen. De boten racen tegen elkaar, begeleid door het geluid van de trommels. Het winnende team zal een gelukkig en voorspoedig jaar tegemoet gaan.

Sticky dumplings en realgar wijn zijn dé twee dingen die tijdens het Dragon Boat Festival gegeten worden. De sticky dumplings heten Zongzi, en worden gemaakt van rijst, verschillende soorten vlees, bonen en andere dingen. Ze worden in een driehoek gevouwen met bamboe bladeren en vastgeknoopt met kleurrijke touwtjes. De realgar wijn is een alcoholische drank die bestaat uit gefermenteerde granen en realgar, een sulfide mineraal. Het zou helpen tegen insecten en kwade geesten wegjagen.Zelf meemaken?

Wil jij ook varen in een drakenboot? Of kijk je liever toe vanaf de kant? Dat kan! Ook in Nederland worden drakenbootfestivals georganiseerd. Bijvoorbeeld in Apeldoorn. En hiervoor hoef je niet halsoverkop in het bootje te stappen, dit festival wordt pas eind juni georganiseerd.

Toch liever een kijkje nemen in het echte China? Dat kan hieronder!
Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.

Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL