Het Chinees Nieuwjaar is weer in zicht!

Op jouw kalender zal vast dikgedrukt ‘2019’ aangegeven staan. Toch loopt onze Westerse jaartelling zo’n 27 eeuwen achter op de Chinese kalender. Want al in 2697 vóór Christus is de Chinese jaartelling van start gegaan, en hebben de Chinezen dus al een heel aantal meer nieuwjaarsvieringen achter de rug. En nee: de viering van het Chinees nieuwjaar valt niet op het door ons bekende 1 januari

2019, 4716, of het Jaar van het Varken

Het Jaar van het Varken is in zicht: de laatste van de 12 horoscopen in de Chinese dierenriem. Varkens zijn volgens het Chinese geloof bescheiden, maar eerlijk en geloven in gerechtigheid. Daarnaast zijn ze galant, zorgzaam, erg verstandig en gastvrij. Maar ook gierig, autoritair, agressief en veeleisend.

Effect van het varken op zakelijk vlak

Er staat op zakelijk vlak We R Asia volgens de Chinese astrologie in het Jaar van het Varken een jaar van geluk, rijkdom, en kracht te wachten. Het voorgaande jaar, het Jaar van de Hond, draaide volgens de Chinezen om loyaliteit, en het werken aan ‘de basis’. Dit wordt ook wel ‘het op orde krijgen van de roedel’ genoemd. Hoewel wij bij We R Asia momenteel nog bezig zijn de laatste puzzelstukjes van onze roedel op orde te krijgen, haalt het jaar van stabiliteit ons rustig in. We R Asia heeft een groei doorgemaakt in 2017, die we het afgelopen jaar in bezetting, systemen en in visie en missie hebben bijgewerkt. Just like the year of the dog ordered. In het Jaar van het Varken hopen we hier de vruchten van te plukken, en dat gaan we binnenkort dan ook op een originele manier met onze klanten delen..

Hoe zat het dan ook alweer?

Het is nu 4715 volgens de Chinese kalender, het Jaar van de Hond.

Al eerder beschreven we hoe de Chinese kalender ongeveer in elkaar steekt. Deze bestaat namelijk uit een jaar van 12 maanmaanden van gemiddeld 29,5 dagen. Om de missende 11 dagen per jaar in te halen vindt eens per 3 jaar een schrikkeljaar plaats. Dat schrikkeljaar bevat in plaats van een extra dag in februari – zoals wij dat kennen -, een hele extra 13e maand. Dan hebben we het niet over dat maandje extra loon dat sommigen jaarlijks ontvangen. Nee, China propt 30 extra dagen in een schrikkeljaar.

Het nieuwe jaar begint altijd in de tweede maancyclus na 21 december. Het Chinese nieuwjaar valt dit jaar daarom op 5 februari. Als jij je Dry January dus hebt afgesloten kun je je not so Dry February samen met de Chinezen inluiden tijdens de uitgebreide nieuwjaarsviering!

Geloof het of niet…

Het feit dat het nieuwe jaar het Jaar van het Varken wordt genoemd heeft alles te maken met het geloof in sterrenbeelden. Elke maand heeft namelijk een sterrenbeeld – zoals wij dat ook kennen -, maar daarnaast kent de Chinese kalender een jaarlijkse horoscoop die de dierenriem van 12 af gaat. Elk jaar staat in het teken van een ander dier van de dierenriem, met elk zijn eigen karaktereigenschappen.

Beschrijft het Jaar van het Varken dus precies jóúw karaktereigenschappen? Dan kan dat kloppen, mits je in 2007, 1995, 1983, 1971, 1959 etc. geboren bent!

Hoe kunnen we dan toch zakendoen met China, als niet alleen de tijd, de taal, de cultuur, maar óók nog de gehele kalender verschilt van de onze? 

Het slaat gelukkig niet volledig als een tang op een varken. Vanaf 1912 gebruikt China namelijk ook de Gregoriaanse kalender als ‘hoofdkalender’, en vieren ze dus ook nieuwjaar op 1 januari. Toch blijft het Chinees Nieuwjaar de belangrijkste feestdag voor de bevolking. Iedereen krijgt minstens twee weken rondom de viering vrij om terug naar familie te gaan.

LET OP! Ook fabrieken zijn in deze periode gesloten, dus houdt rekening met een langere levertijd of productie tijd!

Boze geesten en draken worden in een minstens drie dagen lang durend feest verjaagd met lampions, vuurwerk en rode kleuren. Schulden worden afbetaald, cadeau’s worden gekocht en huizen krijgen een grote schoonmaak. Voor China is het Chinees nieuwjaar het einde van de donkere winter, en het begin van de lente. Het wordt ook niet voor niks het lentefeest of het feest van het licht genoemd.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL