Drakenbootfestival China 2024

Het is weer zo ver, het Drakenbootfestival in China vindt plaats! Elk jaar in China verenigen mensen zich om dit eeuwenoude festival te vieren, dat vol is van geschiedenis, traditie en opwinding. In dit blogbericht delen we graag meer informatie en weetjes over de betekenis en tradities van het Drakenbootfestival. Ook verteld onze Chinese collega Jodina over haar ervaring met het festival.


Chinese collega Jodina over het festival:

Jodina: “Op 5 mei van de maankalender vieren we ons traditionele Chinese Drakenbootfestival. Elk jaar, voordat het festival begint, maak ik samen met mijn familie zongzi klaar en op de dag van het festival eten we ze samen op. Dat is altijd erg gezellig en smullen! Tijdens het festival organiseren elk dorp en elke stad een drakenbootrace. Mijn familie en ik gaan naar de rivier om naar de race te kijken en ons dorp/stad aan te moedigen. Drakenbootraces zijn ook een eerbetoon aan onze oude patriotische dichter Qu Yuan. Daarnaast symboliseert de drakenbootrace het bidden voor een goede oogst, eenheid en samenwerking”. 


Drakenbootfestival in China 2024

Ook in 2024 blijft het Drakenbootfestival in China een geliefde en eeuwenoude traditie die mensen uit alle lagen van de samenleving samenbrengt. Langs de oevers van rivieren en meren in heel China komen families, vrienden en gemeenschappen samen om deel te nemen aan de drakenbootraces, waar kleurrijke boten versierd met drakenkoppen en -staarten zich door het water bewegen op het ritme van trommels. Naast de races worden traditionele rituelen uitgevoerd, zoals het eten van zongzi (kleverige rijstpakketjes) en het ophangen van duizendkleurige linten om geluk en voorspoed te vieren. Dit jaar dient het drakenbootfestival ook als een herinnering aan veerkracht en hoop te midden van uitdagende tijden, waarbij de geest van saamhorigheid en viering centraal staat. 


Leuke weetjes over het Drakenbootfestival

-Wist je dat het Drakenbootfestival ook bekend staat als het Duanwu Festival? “Duanwu” betekent letterlijk “middelste van de zomer” en verwijst naar de datum waarop het festival wordt gevierd, namelijk de vijfde dag van de vijfde maand van de Chinese maankalender.

-Een van de legendes die wordt geassocieerd met het Drakenbootfestival is het verhaal van Qu Yuan, een dichter en ambtenaar uit het oude China. Hij wordt vereerd als een nationale held en symbool van integriteit. Het eten van zongzi en het houden van drakenbootraces zouden tradities zijn die zijn ontstaan om zijn geest te eren en om te voorkomen dat vissen zijn lichaam zouden opeten nadat hij zichzelf in de rivier had geworpen.

-Drakenbootraces zijn niet alleen populair in China, maar worden ook over de hele wereld gehouden als onderdeel van het Drakenbootfestival. Veel landen hebben hun eigen versies van deze races, waarbij teams van roeiers in kleurrijke boten strijden om de overwinning.
-Naast het eten van zongzi zijn er ook andere traditionele gerechten die tijdens het Drakenbootfestival worden genoten, afhankelijk van de regio. In sommige delen van China worden bijvoorbeeld gekleurde rijstwafels en gestoomde dumplings geserveerd als onderdeel van de festiviteiten.

-Het ophangen van duizendkleurige linten en het dragen van sachets met aromatische kruiden zijn beide gebruiken die tijdens het Drakenbootfestival worden uitgevoerd om kwade geesten af te weren en geluk te brengen. Deze rituelen weerspiegelen het geloof in het afweren van negatieve energie en het verwelkomen van positieve vibes tijdens deze speciale tijd van het jaar.


Verbinding en gemeenschap

 

Het Drakenbootfestival in China is niet alleen een viering van traditie en geschiedenis, maar ook een moment van verbinding en gemeenschap. Het verenigt mensen van alle leeftijden en achtergronden en herinnert ons eraan dat, ondanks de uitdagingen die we kunnen tegenkomen, de geest van saamhorigheid en vreugde ons sterker maakt. Terwijl we de kleurrijke drakenbootraces bekijken, de heerlijke zongzi proeven en genieten van de festiviteiten, laten we samen het leven vieren en kijken naar een toekomst vol hoop en voorspoed. Vrolijk Drakenbootfestival! 


Logo | We R Asia

Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.
Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Laatste artikelen

[are_there_posts]

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL