Paul van Geest (Shypple): “We gaan naar een nieuw normaal in container transport, maar hoe dat eruit zal zien is nu nog niet te voorspellen.”

Wij stellen je graag voor aan Shypple, een digital freight forwarder die er voor zorgt dat het boeken en tracken van shipments voor bedrijven overzichtelijker wordt. Een partner waar We R Asia graag mee samenwerkt, zodat wij ons container transport zo soepel mogelijk van Azië naar Nederland kunnen vervoeren. En in deze onzekere tijd is dat nog belangrijker dan ooit.

Paul van Geest zit als Procurement & Pricing Manager bij Shypple met zijn neus bovenop de grote ontwikkelingen in containervaart en weet als geen ander wat het belang is van een overzichtelijk shipping proces. Hij vertelt over de huidige situatie rondom containertransport, wat we het komend jaar kunnen verwachten en hoe jij het beste jouw transport uit Azië kan regelen.


Paul, je hebt veel ervaring in de logistieke sector. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Ik ben nu ongeveer 2,5 jaar werkzaam in procurement bij Shypple, en hier geef ik leiding aan een team van 8 mensen in Nederland en België. Maar in totaal ben ik al zo’n 20 jaar actief in de internationale logistieke sector.”

“Als Procurement & Pricing Manager ben ik vooral verantwoordelijk voor onderhandelingen met rederijen, wegtransporteurs en binnenvaartdiensten. Daarnaast verzamelen we veel marktkennis en ontwikkelen we onze visie op de markt. In andere woorden: heel veel data verzamelen. Maar daarin kijken we ook naar onze klanten, welke veranderingen ervaren zij en wat willen ze? Op basis van de visie van Shypple en de wensen vanuit klanten passen we vervolgens onze procurement strategie aan.”


Shypple helpt We R Asia om duidelijke overzicht te houden van onze container shipments uit Azië. Wat voor informatie kunnen onze klanten daar allemaal uithalen?

“Shypple geeft We R Asia meer inzicht in transport data. Dat is iets wat traditionele forwarders niet doen. We zoeken gericht naar de beste transportmogelijkheden per klant, wat zorgt voor echte tailor-made oplossingen. Hiermee kunnen we ook flexibel zijn in de keuze voor een bepaalde carrier. En daar hebben jullie klanten uiteindelijk natuurlijk ook profijt van: meer data voor We R Asia betekent soepeler transport voor de klant.”



We hebben te maken met veel onzekerheid omtrent containertransport tussen Azië en Europa. Wat maakt dat deze situatie maar voortduurt?

“Na de eerste corona uitbraak in China was de verwachting dat de markt naar beneden zou gaan. Hier anticipeerden carriers op en deden aan iets wat we blank sailing noemen: bijvoorbeeld 2 afvaarten in plaats van 4 plannen van China naar Rotterdam. Toen corona zich verspreidde naar Europa, trok de e-commerce markt snel gigantisch aan. De schepen van carriers werden overgeboekt en er werden niet snel genoeg nieuwe schepen ingezet. Hierdoor zijn vraag en aanbod enorm uit elkaar komen te liggen.”

“Toen we verwachtten dat de markt zou gaan stabiliseren, kwam in maart 2021 het bekende Suez kanaal incident. Dit zorgde niet alleen voor een blokkade van Azië naar Europa, maar ook andersom. Daarnaast heeft China nog steeds een zero tolerance policy op corona, havens en fabrieken gaan meteen dicht na enkele besmettingen. Hierdoor blijft de vraag steeds hoger dan het aanbod van carriers. Als we even teruggaan in de tijd zien we dat rederijen eigenlijk jarenlang verliezen geleden hebben. Daardoor hebben ze ook weinig geïnvesteerd in capaciteit. Er zijn grote vertragingen in de havens, waardoor de doorlooptijd van containers ook veel lager is geworden. Normaal was dit ongeveer 70 dagen, nu kun je wel rekenen op 80 tot 90 dagen.”


Eigenlijk heeft het dus alles te maken met een langdurige ongelijkheid tussen vraag en aanbod?

“Ja dat is hoe je het kunt omschrijven. Een klant vroeg laatst aan mij: hoe kan het nou dat de tarieven zo’n 320% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar? Ik zei toen, kijk er eens zo naar: we gaan samen naar de Rotterdamse markt, en wij hebben allebei een avocado nodig voor een recept, maar er ligt er maar één. Ik wil er 10 euro voor betalen, maar jij hebt hem ook nodig dus wil 15 euro betalen, enzovoorts. Zo werkt het nu ook met container slots.”


Wat kunnen we het komend jaar verwachten in het containertransport tussen Azië en Europa?

“Na Chinees Nieuwjaar verwachten we dat de markt weer wat zal stabiliseren. Dan moeten er geen gekke dingen meer gebeuren in de containervaart zoals het Suez incident. Wat ik wel wil meegeven is dat we niet moeten verwachten dat de tarieven teruggaan naar hoe ze waren voor corona. We gaan naar een nieuw normaal, maar hoe dat eruit zal zien is nu nog niet te voorspellen.”

“In 2023 komen er nieuwe schepen op het water waardoor er meer capaciteit vrijkomt. Daarnaast zal de vraag naar containers wat afnemen als mensen minder gebruik gaan maken van e-commerce. Dit maakt dat vraag en aanbod wat dichter naar elkaar kunnen groeien.”


Een bedrijf dat producten wil importeren uit Azië loopt nu tegen veel onzekerheden aan. Wat is je advies in deze situatie?

“Laat je leverancier vroeg vantevoren een boeking aanmelden, en wees flexibel in transit tijden en afvaarten. Er zijn langere doorlooptijden, waardoor het heel belangrijk is om meer tijd in te plannen tussen vertrek en levering. Ook kun je rekening houden met drukke tijden in de containervaart. Rond Chinees Nieuwjaar gaan de volumes omhoog, maar bijvoorbeeld ook in juni als veel kerstartikelen het water op gaan.”

“Een partner als We R Asia kan je helpen om hier meer duidelijkheid in te hebben, en kan meedenken over een goede transportstrategie. Met hulp van Shypple heeft We R Asia toegang tot alle relevante data op een plek, waardoor er snel geschakeld kan worden naar klanten mocht er iets veranderen. Data is hierbij echt cruciaal.”


Wil je meer weten over wat Shypple betekent voor We R Asia? Lees dan het interview van Shypple met Jasper.


Logo | We R Asia

Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 20.000 euro per jaar.

Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.

Latest news [Dutch]

Do you want to stay up-to-date about recent developments? Subscribe to our monthly newsletter!

Contact

Dutch headquarters
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
The Netherlands

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

COC: 55560946

Vietnam office
Address: Bo Bao Tan Thang Street
Area: Son Ky Ward
District: Tan Phu
City: Ho Chi Minh City

 

India office
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

China office
Address: No. 8 Block D.
Postal code: 523710
City: Dongguan
Province: Guangdong

en_USEN