Leren van een grootmacht als China

Dat is waar Ed Sander en Paul van Hek op sturen. Deze twee China liefhebbers kunnen het weten, want naast liefhebbers zijn zij ook China experts. Met een oppervlakte van bijna 10.000.000 km2, 1,4 miljard inwoners en 55 verschillende etnische groepen is het mysterie van China volgens hen nog lang niet ontdekt. Maar wat zij wel weten, is dat China het Westen lachend voorbijstreeft met een onnavolgbare focus. Dit lichten ze uitgebreid toe in het artikel: China, bron van inspiratie. In het geval je China écht wil leren kennen, dan kun je je aansluiten bij één van de twee georganiseerde China trips door Ed of Paul. Tijdens de Business Experience China reis leer je ook nog eens van We R Asia de productiejourney en het zakendoen in China. Jasper is namelijk als begeleider aangesloten bij de reis Business Experience China.


Over Ed Sanders en Paul van Hek

Ed Sander en Paul van Hek zijn beiden ondernemers die zowel met, als ín China zakendoen. Ed heeft er zelfs zijn vrouw Jessica Sun leren kennen, met wie hij nu het bedrijf ChinaTalk runt. Paul van Hek is mede-eigenaar van onder andere RedFoxBlue and EasySwim en werkt samen met We R Asia and 1421 consulting. Daarnaast organiseert hij China Business Experience: een 8-daags programma waarbij deelnemers op een unieke manier zakelijk China ontdekken. Ed Sander organiseert tevens een reis over de Digitale en Retail Revolutie in China, met een 8-daags studiereisprogramma.

In het artikel ‘China, bron van inspiratie‘ delen ze alvast hun kennis en voorspelling over China.


China als grootmacht

China is een bijzonder veelzijdige grootmacht. Elke provincie is vergelijkbaar met een Europees land op zich. “Er bestaan binnen China grote verschillen tussen noord en zuid, oost en west, arm en rijk en steden en dorpen,” vertelt Ed Sanders. Met een tripje naar enkel Beijing of Shanghai kun je volgens hem onmogelijk alle aspecten van China hebben gezien. Al ruim veertig eeuwen is China namelijk een beschaving in ontwikkeling; ouder dan welke beschaving dan ook. In de 19eeuw tot aan eind 20eeeuw zijn ze tijdelijk hun positie als grootmacht verloren, maar daarvoor is China op elk gebied altijd leidend geweest. 


De Chinese Droom

Het Chinese gedachtengoed is een totaal andere dan onze westerse. Ed benadrukt dat waar de Amerikaanse Droom geijkt is op de ontwikkeling en kansen van het individu, de Chinese Droom juist het collectieve doel voor ogen heeft. Onder leiding van Xi Jinping heeft deze huidige samenleving een heropstanding van de Chinese natie op het wereldtoneel als hoger doel. Hoewel Amerika de economische, politieke en technologische groei van China in wil dammen, geeft Ed aan voorzichtig te moeten zijn met de omgang met China, Chinese bedrijven, en investeerders. Paul beaamt dit: “Als we strategisch slim zijn valt er juist voordeel mee te doen.”


Waarom China succesvol is

Over het succes van China constateert Paul: “China heeft een paar pittige uitdagingen en kan op sommige terreinen zeker nog leren van het westen. Denk aan meer creatieve aspecten in de westerse economie. Maar China blinkt uit in focus. Ze weten wat ze willen en gaan dat ook halen.”

Wat meewerkt aan het behalen van zulke successen is de rol van de overheid. Alles wijkt voor het groter goed, en Chinezen zijn ook bereid te lijden voor het collectieve belang. Daarnaast is de communistische partij aan de macht en wordt vernieuwing niet in de weg gestaan door verkiezingen. Of de bestuurlijke indeling van China de beste is valt te betwisten, maar het werkt wel in het voordeel van de snelheid van economische groei en (technologische) innovatie. Over wat wij van China kunnen leren zegt Ed: “Pragmatisme en snelheid van handelen. Onze democratie heeft hele mooie voordelen, maar ten opzichte van China hebben we wel een zwalkend beleid door steeds wisselende politieke coalities. We verzanden ook steeds vaker in de bureaucratie van regelgeving en worden vervolgens aan alle kanten door China ingehaald. We zouden meer moeten kijken naar het behalen van onze gezamenlijke doelen, zeker binnen Europees verband.”


Reizen en leren van China

Er valt dus nog een hoop te leren van China als grootmacht. Je kunt deze kennis natuurlijk links laten liggen, of meegaan op de golf. In het laatste geval helpen we je graag, als We R Asia zijnde, samen met Paul, met het leren kennen van China op zakelijk gebied tijdens de Business Experience China trip. 

Ben je benieuwd naar deze reis? Lees here meer, of schrijf je nog snel here in voor de aankomende trip op 10 november!

Latest news [Dutch]

[are_there_posts]

Do you want to stay up-to-date about recent developments? Subscribe to our monthly newsletter!

Contact

Dutch headquarters
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
The Netherlands

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

COC: 55560946

Vietnam office
Address: Bo Bao Tan Thang Street
Area: Son Ky Ward
District: Tan Phu
City: Ho Chi Minh City

 

India office
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

China office
Address: No. 8 Block D.
Postal code: 523710
City: Dongguan
Province: Guangdong

en_USEN