Enorme stijging transportkosten containervaart China-Europa

Er is een bizarre ontwikkeling gaande op het gebied van transport in Azië. Een ontwikkeling die we graag open met je delen. Sinds enkele weken zijn de transportkosten voor zeevracht namelijk aanzienlijk gestegen, en zelfs verdubbeld (Bron). Waar komt deze forse stijging ineens vandaan?

 


  • Groot container tekort en transportkosten

Bij de eerst uitbraak van COVID-19 in China begin van dit jaar heeft het transport enkele weken bijna helemaal stilgelegen en kwam langzaam weer op gang. Hierdoor zijn er een heel aantal containers uit de running gehaald. Nu de productie en het transport weer op volle toeren draait is er een groot tekort merkbaar.


  • Aanvul van voorraden

Toen de eerste golf van COVID-19 in Europa aankwam besloten veel winkels en webshops om uit voorzichtigheid hun voorraden (nog) niet aan te vullen. Nu blijkt bij veel ondernemers dat hun goederen nog steeds verkopen is het voor velen noodzaak om deze tekorten in voorraad aan te vullen. Er worden dus veel en grote leveringen besteld wat zorgt voor een piek.


  • Tijdige bestellingen voor het Chinese nieuwjaar

Jaarlijks attenderen we onze klanten erop dat zij tijdig hun aanvraag moeten plaatsen voor het Chinese nieuwjaar. In deze feestelijke periode ligt een groot deel van Azië zo’n 3 weken nagenoeg stil, wat kan zorgen voor vertragingen in de leveringen. Dit jaar blijken velen zich er bewuster van te zijn dan voorgaande jaren, waardoor al vroegtijdig veel bestellingen zijn geplaatst. Ook dit zorgt voor een piek.


  • Voorkeur voor transport richting de USA

Door toedoen van de vele lockdowns in Europa vindt er weinig export plaats richting Azië. De wederkerigheid is dus ook niet zo groot. Daarnaast zijn de tarieven richting Amerika op dit moment een stuk gunstiger voor Azië. De rederijen zetten dus meer capaciteit op de Azië – USA trade. (Bron)

 


Kortom: er is een enorme piek in transport met te weinig capaciteit. Dit zorgt voor duurdere verschepingen en latere leveringen.


 

Waar moet je rekening mee houden?


  • Bestel tijdig!

We reserveren direct na je aanvraag een container. Deze kan pas ca. 45 dagen laten worden gereserveerd. Hou daar dus rekening mee.


  • Verhoogde transportkosten

Helaas kunnen we niet om de verhoogde transportkosten heen. Deze zullen tot 1 februari hoog blijven. 

 

Heb je vragen voor ons over deze ontwikkeling in transportkosten? Neem dan gerust telefonisch contact op via 0413 395 250.

Delen

Latest news [Dutch]

Contact

Dutch headquarters
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
The Netherlands

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

COC: 55560946

Vietnam office
Address: Bo Bao Tan Thang Street
Area: Son Ky Ward
District: Tan Phu
City: Ho Chi Minh City


India office
Adres: AA-157 Paramount Golfforeste
Greater Noida – 201306
Gautam Buddha Nagar (NCR)
Uttar Pradesh

China office
Address: No. 8 Block D.
Postal code: 523710
City: Dongguan
Province: Guangdong

en_USEN