In een zomer omgedoopt tot China-expert

Alle economen, architecten, communicatiespecialisten of artsen in spé: jullie kennismaking met China is dichterbij dan je denkt. De Netherlands-Asia Honours Summer School (NAHSS) biedt namelijk een traject waarin 100 excellente universiteitsstudenten kennis kunnen maken met China op business, cultureel en academisch niveau, met als kers op de taart een zeven weken lange trip naar China. Jasper Delisse heeft daarom aan deze studenten voorlichting gegeven over zijn ervaringen met China. Charel Cuijten, voormalig deelneemster en huidig lid van de Program Board, vertelt hier meer over.

 

“Ik was zo enthousiast over het NAHSS-programma vorig jaar dat ik gesolliciteerd heb voor een functie in de organisatie van het programma. Het is in feite een fulltimebaan, maar aangezien ik nog Bouwkunde aan het studeren ben kan het eigenlijk een beetje beschouwd worden als een bestuursjaar,” vertelt Charel over haar functie bij de NAHSS die ze met veel plezier bekleedt. Maar wat houdt het traject dan precies in?

 

“Het komt erop neer dat de studenten een traject volgen van een half jaar, waarvan ze de laatste zeven weken afsluiten in China. Hier volgen zij lessen aan een zomerschool en gaan ze werken aan een consultancy project in opdracht van bedrijven die in Nederland en China zitten. Hierdoor leert men omgaan met de Chinese business en cultuur. Ten slotte, komen alle 100 studenten bij elkaar in Shanghai voor een bomvolle en intensieve Business- en Cultuur Week.” vat Charel kort samen.

 

“Alle 13 Nederlandse onderzoeksuniversiteiten zijn aangesloten bij de NAHSS. 2e, 3e en 4e jaars bachelorstudenten mogen zich aanmelden voor ons programma, wat betekent dat we een multidisciplinaire groep studenten meenemen in het traject. Op basis van twee strenge selectierondes worden de studenten gekozen, waarna zij in groepen opgedeeld worden om een consultancy project uit te voeren voor één van onze aangesloten partners,” legt ze verder uit. “Dit zijn verschillende grote bedrijven, zoals Rabobank, Unilever of PwC, maar ook veel ministerie’s zijn aangesloten. Zodra de studenten opgedeeld zijn in groepen gaat het half jaar durende traject in gang gezet worden, met een Kick-Off, waarbij de studenten kennis maken met het traject, met elkaar, met de opdrachtgevers en met de Chinese cultuur.”

 

In het weekend van 24 maart vond het Kick-Off Weekend plaats bij PwC. Alle 100 studenten waren aanwezig voor de eerste echte kennismaking met hun opdrachtgevers. Ook Jasper Delisse was aanwezig om een presentatie te geven over zijn ervaringen met zaken doen met China. Hij trapte de dag af. “Het is fijn als de studenten horen hoe de ervaringen van ondernemers zijn. Jasper kwam uitleggen hoe hij zakendoen in China ervaart en waar hij in zijn tien jaar ondernemerschap tegenaan is gelopen. Wat vooral heel leuk was, was dat hij ook zijn blunders vertelde. Dat maakte het verhaal lekker luchtig en eerlijk.”

 

Vanaf het Kick-Off Weekend zijn de projecten van start gegaan, met als kers op de taart het vertrek naar China over twee weken. “De studenten worden opgedeeld in vier groepen die ieder een andere zomerschool gaan volgen aan verschillende universiteiten, dus ook in een andere stad. Dit zijn de steden Chengdu, Beijing, Hongkong of Taipei. De studenten krijgen dus eigenlijk vier hele uiteenlopende ervaringen. De zomerschool zal de eerste zes weken van de reis beslaan, samen met de projecten voor de opdrachtgevers. In de zevende week vliegt iedereen naar Shanghai, waar het afsluitende programma plaats zal vinden,” vertelt Charel. Een druk, maar uitdagend en leuk programma dus.

 

Volgend jaar zal er weer een nieuwe excellente groep studenten meegenomen worden in dit traject, waar zij zich vanaf januari voor aan kunnen melden. Een mooie kans voor een bijzondere ervaring!

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 20 Manuel Gonsalves Road
Postcode: 400050
District: Bandra West
Stad: Mumbai

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL