Een heel gelukkig kerstfeest

In het land van atheïsten, taoïsten en boeddhisten is kerstmis geen feest wat massaal gevierd wordt. Toch wordt het steeds populairder. Ondanks dat maar een klein deel van de bevolking christen is, kennen veel Chinezen wel de betekenis van kerst. Wellicht dat het ook meespeelt dat de vrije vertaling van ‘Sjengdanjie’, wat het Chinese woord voor ‘kerstmis’ is, ‘feestdag voor de geboorte van Jezus Christus’ is.

Chinezen maken van elke viering een feestje, vaak zijn ze dan zelfs één of meerdere dagen vrij. Dan wordt er een uitbundig feest gevierd. Het is voor velen een cultureel hoogtepunt en voor toeristen is het dan ook heel bijzonder om dit mee te maken. Kerstmis is echter een ander verhaal, voor veel Chinezen zijn de kerstdagen gewone werkdagen. Vooral voor de oudere generatie is kerst niets bijzonders, ze vieren het niet en hebben dan ook geen vrij. De jeugd daarentegen viert wel steeds vaker kerst, het is vergelijkbaar met Halloween in Nederland: de oudere generatie kent het niet, maar de jongere generatie vindt het een leuk feest.

Kerstmis is voor veel Chinezen niet méér dan een commercieel feest. Er worden kado’s gekocht en uitgewisseld en er worden grote kerstdiners gehouden. Hotels en winkelstraten worden rijkelijk versierd en vooral in de grote steden wordt kerstmuziek gedraaid, muziek waar de meeste Chinezen niets van begrijpen. Maar anders dan bijvoorbeeld het Chinese Nieuwjaar is kerst voor velen een feest waar ze weinig affiniteit mee hebben.

Toch is kerstmis in China erg belangrijk, een groot deel van de kado’s die hier in het Westen onder de boom liggen, wordt geproduceerd in China. Daarom draaien de fabrieken in de periode vóór kerst overuren. Niet alleen omdat veel speelgoed in die tijd van het jaar op transport moet, maar ook omdat in de weken vóór het Chinese Nieuwjaar alles afgerond moet zijn: tijdens het Chinese Nieuwjaar zijn de fabrieken namelijk ruim twee tot drie weken gesloten. In 2001 is China toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), dat betekent dat er veel voor de werknemers veranderd is. Zo zijn er onder andere goede arbeidsomstandigheden voor drukke tijden als rond de kerstdagen gerealiseerd. Zo is het voor iedereen een gelukkig kerstfeest!

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 20 Manuel Gonsalves Road
Postcode: 400050
District: Bandra West
Stad: Mumbai

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL