Debbie Spelt: Speelgoedmoeder van Oss

Afgelopen 7 september vond in Oss de opening plaats van Trendy Speelgoed DE winkel: een bijzondere speelgoedwinkel waar Debbie Spelt de eigenaresse van is. Debbie vertelt hoe zij naast haar webwinkel www.TrendySpeelgoed.nl ook deze offline winkel gestart is.

‘Doe iets met mij!’

“Ik ben in Oss opgegroeid, mijn ouders wonen hierachter en ik ken het pand dus al mijn hele leven. Het is gebouwd in 1903 en is één van de oudste panden in Oss, ik heb het altijd al heel mooi gevonden. Toen ik zag dat het te koop stond was het dan ook alsof neonlichten het pand omringden met de woorden ‘DOE IETS MET MIJ’. Toen heb ik het gekocht met het idee om mijn webwinkel ook in een traditionele vorm te gieten: ik wilde een offline winkel beginnen.”

Klantgericht

“Ik heb altijd al willen weten hoe het is om een eigen winkel te hebben. Een tastbare winkel is heel wat anders dan een winkel op het internet, het is veel klantgerichter. Dat contact met mensen vind ik één van de leukste dingen aan deze winkel, ik ben er dan ook graag. Zo heb ik bijvoorbeeld een aparte speelhoek gemaakt waar ik elke woensdagmiddag een knutselmiddag organiseer. Op die manier komen kinderen in contact met de spullen die ik verkoop. Het is namelijk geen doorsnee speelgoedwinkel, in een gewone speelgoedwinkel raak ik compleet overprikkeld, hier is het rustig: er zijn geen dozen opgestapeld tot op het plafond en geen toeters en bellen. Dat is ook één van mijn voorwaarden voor speelgoed, het moet toegevoegde waarde hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Dat wil niet zeggen dat al mijn speelgoed ‘leerzaam’ moet zijn, ‘leerzaam’ vinden kinderen vaak automatisch niet ‘leuk’. Maar het wil wel zeggen dat er bijvoorbeeld geen batterijen gebruikt worden wanneer dit niet een speciaal doel dient. Al het speelgoed dat ik verkoop is actief, creatief of leerzaam.”

‘Mam, wat vind je híer nou leuk aan?’

“Één van de dingen die ik in mijn winkel heb liggen is de letterspelmat, een soort twister met letters en woorden. Deze mat heb ik zelf ontwikkeld via mijn eigen import- en distributiebedrijf Kakels en We R Asia heeft hem vervolgens voor me laten produceren in China. De mat is een groot succes geworden, zo groot zelfs dat we nu concreet bezig zijn om ze in verschillende talen te laten maken. Ook is er een cijferspelmat ontwikkeld, die al direct internationaal gebruikt kan worden omdat cijfers natuurlijk overal ter wereld hetzelfde zijn. De verpakking hebben we meteen viertalig gemaakt.

Voordat speelgoed in mijn winkel komt, gaat het door een strenge keuring: Eerst gaat het door mijn handen en als ik het leuk vind en de kwaliteit is goed, zijn mijn testmedewerkers aan de beurt, namelijk de kinderen. Mijn kinderen kunnen mij wat dat betreft heel goed helpen. Soms denk ik dat ik echt iets heel leuks gevonden heb en dan krijg ik als reactie ‘Mam, wat vind je híer nou leuk aan?’ dan word je wel even op je plaats gezet.”

Geen magazijn

“Het leukste in de winkel vindt mijn dochter de paarden. Ik heb grote paarden waar kinderen door steeds opnieuw te gaan staan en zitten mee kunnen rijden. Het grappige aan dit speelgoed is dat ze het in verschillende landen in verschillende vormen verkopen: wij hebben paarden, in Saoudie-Arabië hebben ze kamelen en in Scandinavië herten. Mijn speelgoed komt ook van over de hele wereld, in kleine pallets komt het hier aan. Dat komt omdat ik niet meega met de grote ketens, veel speelgoed wat je hier vindt, vind je nergens anders. Vaak kom ik bij nieuwe artikelen doordat mensen ernaar vragen, dan ga ik net zo lang op zoek tot ik het gevonden heb. Ik heb 750 artikelen op voorraad, slechts één derde is in de winkel terug te vinden. Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik wilde mijn online winkel hier terug laten komen, maar het mag geen magazijn worden.”

Op de kaart zetten

“Ik heb een korte huur-looptijd voor dit pand, dat is fijn want nu heb ik alle ruimte om uit te proberen of ik mijn offline-winkel met mijn online-winkel kan combineren. Ik moet mezelf nog wel echt op de kaart zetten, veel mensen in Oss kennen mij helemaal niet. Misschien is het ook niet echt een internetstad, de dorpsmentaliteit is hier groot: het idee ‘Als jij bij mij een broek koopt, dan koop ik bij jou..’ is heel normaal. Dat wil zeggen dat ik extra mijn best moet doen om het hier te laten slagen. Zo zorg ik dat ik in lokale kranten kom te staan, doe ik genoeg persberichten de deur uit en organiseer ik een ondernemingsborrel. Bovendien is er op woensdag de knutselmiddag; dat allemaal om mezelf en de winkel te promoten. Nu Halloween voor de deur staat wordt er natuurlijk extra veel georganiseerd, op dat soort leuke evenementen duik ik dan ook meteen. Andere winkels in de straat hebben afgehakte ledematen en grafzerken in de etalages staan, maar daar moet ik als speelgoedwinkel natuurlijk wel mee uitkijken!”

Toekomstplannen

“Binnen één jaar wil ik beslissen of ik doorga met de fysieke winkel van Trendy Speelgoed of dat het allemaal toch te druk wordt, ik hoop nu natuurlijk dat ik door kan gaan. Ik vind het namelijk hartstikke leuk. Ook moet ik afwachten hoe goed mijn winkel gaat lopen, mond-op-mondreclame is daarin ontzettend belangrijk. Bovendien hoop ik dat ik binnenkort met mijn eigen letterspelmat naar de Toyfair kan gaan in New-York. Daar ben ik al ooit geweest als bezoeker, maar om er nu met mijn eigen product naar toe te gaan is echt een droom.”

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 20 Manuel Gonsalves Road
Postcode: 400050
District: Bandra West
Stad: Mumbai

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL