Coronavirus in Nederland: niet direct reden tot paniek

Afgelopen weken hebben we een aantal posts over het Coronavirus geschreven met het oog op de situatie in China. Nu bijna heel China weer aan het werk is, komt het coronavirus echter gestaag op Nederland af stevenen. De eerste twee besmettingen in Nederland zijn sinds vandaag een feit, en het brengt nogal wat onrust en maatregelen met zich mee. Maar is dat wel in deze mate nodig? Met China als onze voorloper zijn we gelukkig namelijk al een heel stuk wijzer over het Coronavirus en kunnen we daar als Europa zijnde op inspelen.

 

Serieus, maar niet té

Het virus heeft een overdraagbaarheid van 1 op 2 volgens het RIVM. Het wordt dus relatief snel overgedragen, aangezien de overdraagbaarheid van een virus minder dan 1 moet zijn om een epidemie te stoppen. De maatregelen die worden genomen om de kans op besmetting in te dammen worden daarom serieus genomen. 

Toch is het belangrijk om even alle feiten over het coronavirus onder elkaar te zetten. Het coronavirus heeft namelijk gelijksoortige klachten als een griepvirus. Denk aan klachten aan de luchtwegen, hoesten en last van koorts. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar niet meteen zorgwekkend. 

 

Coronavirus dodelijk?

Het coronavirus kan dodelijk zijn, maar vooral bij een kwetsbare doelgroep. Bij een normaal griepvirus vallen slachtoffers ook met name binnen de groep ouderen en mensen met een chronische aandoening. Onderstaande infographic laat zien dat dit bij het Coronavirus niet heel anders is:

 
 

Andere bronnen melden dat er circa 2% van de geïnfecteerden de kans loopt te overlijden, maar dan ook name bij de meest kwetsbare doelgroep. Dit zou worden berekend door het aantal overledenen te delen door het aantal geïnfecteerden. Deze berekening kan echter een heel verkeerd beeld geven omdat het virus pas net uitbreekt. Zulke uitspraken kun je alleen achteraf gezien maken, zoals Worldometer aangeeft. 

 

Wat geven onze media als voorschriften?

Er kunnen verschillende voorzorgsmaatregelen genomen worden volgens onder andere het NOS. Deze legt haarfijn in een animatiefilmpje uit wat de gevolgen zijn van het coronavirus en wat je kunt doen om het te voorkomen.

 
 

Europa na China

China heeft de afgelopen tijd stilgelegen door toedoen van het Corona virus. De grootmacht heeft er toch met haar maatregelen voor weten te zorgen dat er percentueel het laagst aantal besmettingen heeft plaatsgevonden in China. Nu staan we voor de uitdaging in Europa om het coronavirus in te perken. Hierover kunnen we een hoop van de aanpak van China leren.

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 20 Manuel Gonsalves Road
Postcode: 400050
District: Bandra West
Stad: Mumbai

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL