Een groen landschap aan zonnepanelen in China

China heeft al decennialang een imago als milieuvervuiler. Geen onterechte afschildering van het land ook, want het land is jarenlang op niet-milieuvriendelijke wijze voorzien van energie en gekeken naar de omvang van de bevolking welke ongeveer 20% van de totale wereldbevolking behelst heeft dat een hoop uitstoot teweeg gebracht. China is daarnaast het land waarin de grootste voorraden aan steenkool aanwezig zijn. Toch is China flink wakker geschud, want volgens president Xi Jinping is ‘het conflict tussen mens en natuur in de duizenden jaren van de Chinese beschaving nog nooit zo hevig geweest als vandaag de dag’. Shanghai vecht tegen de stijging van de zeespiegel, droogtes teisteren het hart van het land en de hevige ‘tropische’ regenvallen zorgen in het zuiden van China voor overstromingen. Het is tijd voor de groene revolutie, zegt het volk. En zo is het zich ook gaan gedragen.



Het ontstaan van de zonnepanelen

Ooit was het één van de grootste kolenmijnen van China, gelegen in Huainan. Nu is het een immens groot meer. De ironie is dat het 14 jaar na instorting van de mijn dient als ‘s werelds grootste drijvende zonne-energieinstallatie. De mijnwerkers die hier ooit ondergronds al zwetend hun leven riskeerde door explosies zijn nu aan het werk op de drijvende installaties. Het zijn de ondernemingen Sungrow en JA Solar die dit project tot stand hebben gebracht. Maar liefst 160.000 zonnepanelen leveren 40 megawatt op, wat voor een kleine stad in de zomer genoeg zou moeten zijn.



Een omslag in China

Het bijzonder grote zonnevlot is niet het enige wat bijdraagt aan de ‘groene revolutie’. Overal binnen China worden loze ruimtes gezocht die kunnen dienen als oppervlakten voor zonnepanelen. Om wat meer draagvlak onder het volk voor de ruimte-opslokkende units te krijgen zijn sommige initiatieven zelfs gebouwd in de vorm van pandaberen.



China als grootste zonne-energie producent

De bijdrage die deze mindset van de Chinezen in 2016 al aan de wereld heeft gebracht, is iets minder dan de helft van het totaalaantal geproduceerde gigawatt wereldwijd. Mondiaal is namelijk 75 gigawatt aan zonne-energie-installaties aangelegd, waarvan China een aandeel van 34,2 gigawatt heeft. De Verenigde Staten volgt daarna met een stuk lagere bijdrage van 13 gigawatt en de EU zelfs maar 6,5 gigawatt. De autoriteiten in Beijing hebben nu de ambitie om dit aantal minimaal te evenaren, of zelfs te verbreken.



Ondanks de dreiging van de natuur China in de ogen kijkt, is het voor China ook van geo-economisch belang dat het land gaat verduurzamen. De Verenigde Staten is afgelopen jaar uit het Parijse Klimaatakkoord gestapt, wat voor China een kans is op een leidersrol. Dit is namelijk ook voordelig voor het Chinese bedrijfsleven.

Toch is de steenkool fabriek nog niet verdwenen uit het Chinese landschap. De vraag naar energie blijft stijgen en zo wordt het gebruik van fossiele brandstoffen in leven gehouden. China heeft dus nog een lange weg te gaan naar een volledig groen land, maar de eerste grote stappen zijn gemaakt. Een stap vooruit voor China. Maar vooral een stap vooruit voor de wereld.

Latest news [Dutch]

Do you want to stay up-to-date about recent developments? Subscribe to our monthly newsletter!

Contact

Dutch headquarters
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
The Netherlands

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

COC: 55560946

Vietnam office
Address: Bo Bao Tan Thang Street
Area: Son Ky Ward
District: Tan Phu
City: Ho Chi Minh City

 

India office
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

China office
Address: No. 8 Block D.
Postal code: 523710
City: Dongguan
Province: Guangdong

en_USEN