Een heel gelukkig kerstfeest
24 december 2016
Welkom in 4714!
18 januari 2017

‘Ik zoek de uitdaging graag op’

Vijf maanden stage lopen in China, wat zijn de verwachtingen?

 

Om de communicatie binnen onze bedrijven te versterken en ons marketingafdeling te vergroten hebben wij vanaf februari een nieuwe kracht in ons team. Anna zal zich voor haar afstudeerstage inzetten voor een goede verstandhouding met klanten en leveranciers, ook binnen het team zal Anna zich hiermee bezig gaan houden. Tijdens haar stage, die vijf maanden zal gaan duren, hoopt ze vooral veel te leren. En niet geheel onbelangrijk: dit gaat ze allemaal doen vanuit China!

 

‘Vijf maanden China is niet zomaar iets’

“Vanaf de eerste week van februari ga ik meewerken bij We R Asia, eerst een weekje vanuit Veghel, zodat ik kennis kan maken met de werkzaamheden en dan vanaf de tweede week vanuit China! Dat is natuurlijk niet zomaar iets, ik heb er dan ook goed over nagedacht. Ik ben via-via bij de vacature terechtgekomen. Mijn vader is docent geweest op de AVANS in Tilburg, hij begeleidde daar onder andere studenten die met hun afstudeerstage bezig waren. Daarom heb ik heb gevraagd of hij een idee had waar ik kon zoeken voor mijn eigen afstudeerstage; daar is toen de stage van We R Asia uitgerold via FutureFields.careers.

Ik had uiteindelijk de luxe om tussen twee stages te kiezen, naast deze was ook een stagebedrijf in Sri Lanka op zoek naar een stagiair. Maar uiteindelijk heeft de kleinschaligheid en de fijne sfeer van We R Asia me ertoe gezet om voor China te kiezen. Tijdens het tweede gesprek merkte ik dat er veel positiviteit hing, ik kan vlug gaan doemdenken en zie al gauw problemen met school: zou de stage wel genoeg taken met betrekking tot mijn opleiding bevatten? Van Jasper kreeg ik te horen dat ik niet stil zou zitten met de diversiteit in mijn takenpakket en dat er daarnaast voor elk probleem een oplossing is, we zouden er samen uitkomen. Die instelling stelde me gerust en gaf me een goede indruk van een hands-on mentaliteit, waar ik van houd.

Die sfeer zag ik ook terugkomen in de 9 zekerheden van We R Asia, waarvan er twee voor mij echt uitsprongen. Één daarvan is maatschappelijk verantwoord ondernemen omdat dat zeker voor een land als China erg belangrijk is. Het is een pluspunt dat je weet wie er voor je werkt in de fabrieken en je moet in de gaten houden dat alles netjes volgens de Europese wetgeving gebeurt. De producten moeten voldoen aan Europese maatstaven. Ook transparantie is zeker een belangrijk punt: dit is een trend die nog niet elk bedrijf doorheeft maar die erg belangrijk is. Wederom omdat er in China geproduceerd wordt; bedrijven in Nederland hebben daar minder zicht op en het is goed dat We R Asia hier als tussenpersoon transparant over is. Deze punten spreken mij erg aan: de normen en waarden zijn on point en dat vind ik heel belangrijk.

 

‘Ik verwacht dat ik mezelf tegenkom’

Deze stage is bovendien ook uit mijn comfortzone, het was voor mij makkelijker geweest om naar Sri Lanka te gaan. Daar kon ik namelijk aan de slag voor het Hilton. Voordat ik aan mijn HBO-studie International Marketing Management begon ben ik afgestudeerd aan de Rooi Pannen in Tilburg aan de MBO-opleiding Horeca ondernemer -/ manager. Ik ben dus al ruimschoots bekend met het horecaleven. Mijn taken binnen We R Asia zijn heel anders en dat spreekt me erg aan. Ik houd er wel van om de uitdaging op te zoeken en dat doe ik hiermee zeker!

Van de stage denk ik veel te gaan leren, niet alleen tijdens het uitvoeren van mijn stagewerkzaamheden maar ook tijdens mijn leven in China. Vijf maanden in een totaal andere cultuur leven dan dat ik gewend ben zal me uitdagen en verrassen. Anders dan bijvoorbeeld Amerika, waar ik voor de Rooi Pannen mijn afstudeerstage heb gedaan, wijkt de cultuur in China veel meer af van de mijne. Ik verwacht dat ik mezelf daar tegen zou kunnen komen. Dat is ook één van de redenen waarom ik het fijn vind dat het team waarin ik terechtkom niet zo groot is. Ik kan op die manier veel makkelijker goede contacten leggen met mijn collega’s. Ik zal niet één van de velen zijn daar, wat er hopelijk ook voor zorgt dat ik echt input heb in het bedrijf.

Tijdens eerdere stages ben ik vaak in grote teams terechtgekomen, soms wel met twintig andere stagiaires. Ook dan is het contact met (voornamelijk) medestagiaires makkelijk, maar dan is het gevoel van ‘echt een verschil maken’ minder groot. Ik hoop dat ik dit gevoel tijdens en na de vijf maanden in China wel zal hebben.

 

‘China is groot genoeg’

Mijn vrije tijd zal ik waarschijnlijk prima kunnen doorbrengen met het bekijken van het land. Ik denk dat China groot genoeg is om me vijf maanden te kunnen vermaken. In de weekenden kan ik wat steden gaan ontdekken en in april vliegen een aantal vriendinnen van me naar Japan: het zou leuk zijn als ik daar ook heen zou kunnen om ze op te zoeken. Verder ga ik gewoon proberen er zoveel mogelijk van te genieten!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *