Stagiaire Johanna als brugfunctie tussen China en Nederland

Nieuwe stagiaire Celine
Onze nieuwe aanwinst: Welkom Celine!
11 september 2017
Nationale Dag van Volksrepubliek China
De Nationale Dag van de Volksrepubliek China: Een stukje geschiedenis
2 oktober 2017

Stagiaire Johanna als brugfunctie tussen China en Nederland

Johanna Visser in Chaozhou

Johanna Visser in Chaozhou

Vandaag zetten we onze andere nieuwe stagiaire even in de spotlights. Deze 21-jarige studente Chinastudies op de Universiteit van Leiden heeft namelijk drie weken geleden haar kamer in Leiden verlaten en haar spullen ingepakt voor vertrek. Onze nieuwe stagiaire Johanna Visser gaat een half jaar vertoeven in Dongguan.

 

 

Alle wegen leiden naar Azië

“Tussen mijn Bachelor en Master, wilde ik even wat anders dan alleen maar boven boeken zitten, dus koos ik ervoor om een stage te gaan lopen in China. Veel studiegenoten gaan een jaar studeren in China met een beurs, maar ik vond een stage leuker,” vertelt Johanna over haar keuze voor het lopen van een stage. “Eigenlijk kwam ik via twee verschillende wegen bij We R Asia terecht. Allereerst via mijn studievereniging SVS, tijdens de jaarlijkse Careerdays. Daar deed Jasper Delisse een presentatie over zakendoen in China en dat klonk meteen interessant. Als werknemer bij We R Asia heb je namelijk echt de brugfunctie bij het zakendoen, iets wat me heel erg aanspreekt.”

“Ik kende voorheen We R Asia nog niet. Maar de tweede reden dat ik bij We R Asia stage wilde lopen kwam door het eindproject van mijn minor Internationaal Intercultureel Management. Een ander groepje had namelijk een eindproject bij We R Hugs, een sidebusiness van We R Asia. Pascal Muis was dus op het symposium van het eindproject en vroeg wie van ons Chinees studeert. Er stond namelijk nog een stage open. Er waren uiteindelijk twee mensen uitgenodigd voor de sollicitatie. Na een vlog te hebben gemaakt en een case voor mijn onderzoek te hebben uitgeschreven ben ik uitgekozen.”

 

 

Traditioneel vs Simplified Chinees

De grootste obstakels die we ervaren tussen het Nederlandse en het Chinese team binnen We R Asia zijn de taal, de cultuur en het tijdverschil. Maar voor Johanna is dit uiteraard geen probleem. “Ik spreek redelijk Mandarijn, maar na zo’n studie spreek je het nog niet perfect. Ik ken de basis wel, maar bepaalde vakjargon of technische termen natuurlijk niet. Ik kan wel traditioneel en simplified Chinees lezen en schrijven,” legt Johanna uit, al wijzend naar een poster met Chinese tekens. “Traditioneel Chinees bevat per teken veel meer streepjes. Simplified Chinees is, zoals de term al zegt, vergemakkelijkt. Bepaalde streepjes zijn weggehaald of abstracter getekend. Het is eigenlijk een soort van snelschrift.”

 

 

Wereldreiziger in hart en nieren

Maar ook de cultuur is haar eigen. “Chinastudies omvat niet alleen de Chinese taal, maar eigenlijk alles rondom China. We werken dan met keuzevakken, zoals economie, politiek of muziek. Daardoor ken ik veel aspecten van het land. Met de Chinese cultuur ben ik ondertussen wel familiair. Mijn grootvader was namelijk veel in Hongkong voor zaken en ik ben er zelf ook al vaker in China geweest. Al is het toch altijd weer wennen en zal ik veel nieuwe indrukken krijgen. Maar dat vind ik juist leuk en ik verwacht daar hartstikke veel van te leren. Ik zit het komende half jaar samen met Jane in een appartement. Jane is een collega op het kantoor in China. Het is een supermooi appartement, inclusief zwembad!”

 

 

Takenpakket

Natuurlijk moet er gewerkt worden, eenmaal in China. “Ik ga het komende half jaar meewerken aan projecten. Daarnaast ga ik proberen het plan voor de verbetering van de communicatie tussen Nederland en China verder uit te werken. Ook ga ik me bezighouden met de mogelijkheid om de productie uit te besteden aan andere Aziatische landen. En ik ga natuurlijk vlogs maken.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *