Beste kunstliefhebber, we hebben een museumtip voor je!

Chinees nieuwjaar2018
Welkom in het Jaar van de Hond!
8 maart 2018
Ondernemen in China
Living the dream: ondernemen in China
11 mei 2018

Beste kunstliefhebber, we hebben een museumtip voor je!

MOA Chinese kunst

Alle wegen leiden nog wel een keer naar het Rijksmuseum, het ‘Meisje met de Parel’ heb je vast al een keer bestudeerd, en laat van Gogh dit weekend ook maar even links liggen. Beste kunstliefhebber, we hebben namelijk een unieke artistieke weekendbesteding voor je.
 

 

Een stukje China in Nederland, en andersom

De verfijnde Chinese schilderkunst is merkwaardig. Sierlijke bloesems en fiere vogels zijn vaak afgebeelde elementen. Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik mag zich dan ook zeer gelukkig prijzen. Dit museum, gevestigd in een historisch landhuis, heeft namelijk nog in een aantal kamers authentiek Chinees behang hangen. Het goed behouden behang is een bijzondere aankleding van de vele tentoonstellingen die daar plaatsvinden. En dat is niet hun enige link met China. Sinds begin dit jaar heeft MOA een samenwerking met het grootste museum van Zuid-China: het Guangdong Museum.


MOA Chinese Behangsels

MOA Chinese Behangsels

 

Nieuwsgierig geworden, als de kunstliefhebber die je bent?

In de bossen van Bunnik, op steenworp afstand van Utrecht Stad, ligt MOA. Daar kun je je even wanen als koning. Een landhuis gebouwd door Gerard Godard baron Taets van Amerongen, zo’n 250 jaar geleden. Het diende daarna als buitenverblijf voor niemand minder dan Koning Lodewijk Napoleon, en dat zie je aan alles. Doordat het nooit intensief bewoond is, zijn alle Chinese schilderingen zo goed als intact gebleven. Een mooie basis voor een bijzonder museum.
Naast het landhuis beschikt MOA over een compleet gerestaureerd koetshuis, wat dient als theater, vergaderruimte en museumwinkel. De moeite waard om een dag voor uit te trekken.


MOA landhuis

MOA landhuis

 

Door het museum heen hangt een grote collectie werken van kunstenaar Armando. Een kunstenaar die op vele vlakken zijn creativiteit heeft bewezen. Als kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker kleurt hij al jaren het Nederlandse landschap. Nu gaat hij ook Chinese kunstliefhebbers verrassen, want hij krijgt zijn eigen tentoonstelling in het Guangdong Museum door de samenwerking met MOA.


MOA Chinese behangsels

MOA Chinese behangsels


We R Asia en MAO

Sinds een maand steunt We R Asia stichting MOA. Onze liefde voor de Chinese cultuur dringt natuurlijk ook door in de Chinese kunst. In het kader van bruggen slaan, en China-georienteerde organisaties bij elkaar brengen, is het mooi elkaar te kunnen vinden in ons eigen polderlandje. Ben je nieuwsgierig geworden naar MOA? Bekijk hier de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *