Productie in China
Leer ondernemen in China: join the Experience Businesstrip!
5 oktober 2018
Gelukkig Chinees Nieuwjaar
Het Chinees Nieuwjaar is weer in zicht!
7 januari 2019

De kracht van kennis delen: Zakendoen in China

Kennisdeling zakendoen China

Kennisdeling zakendoen China

Ben je ondernemer en wil je vooruit? Zoals velen al zullen hebben ervaren het delen van kennis voor de ontwikkeling van een bedrijf, de medewerkers en de gehele omgeving een noodzakelijk middel. Hoe stimuleer je deze kennisdeling binnen je bedrijf? En nog belangrijker: hoe stimuleer je kennisdeling tussen ondernemers onderling? Wat voor de ene ondernemer ondertussen al een platgewandeld pad (of misschien zelfs een flinke valkuil) is, kan voor de ander een wijze leerles zijn. Vooral als deze zakelijke paden en kuilen helemaal naar Azië leiden; in ons geval dan.

 

Zakendoen in China

Met als doel kennisdeling organiseerde Gérard Mertens van Rabobank Uden Veghel drie weken geleden een ontbijtsessie op ons hoofdkantoor in Veghel. Het thema luidde ‘zakendoen met China’. Het gezelschap bestond onder andere uit Björn Giesbergen, Paul Sanders en Frederik van Ewijk. Allemaal specialisten op zakelijk economisch vlak met een flinke dosis kennis van de Chinese economie. Daarnaast waren een heel aantal ondernemers uitgenodigd, waaronder Jasper Delisse. Een ontbijtsessie met als doel het delen van kennis en ervaring over zaken doen in en met China.

 

De impact van internationale ontwikkelingen op MKB

De Chinezen benen ons voorbij, en zijn zelfs een grootmacht op een heel aantal gebieden. Met name op economisch vlak. Een hoop internationale ontwikkelingen die betrekking hebben op China hebben direct invloed op de Nederlandse economie, en natuurlijk helemaal op middel kleine bedrijven die zaken doen met China. Björn Giesbergen deelde zijn visie hierop tijdens de sessie.

 

But first: breakfast!

Een Oosters thema moet natuurlijk vergezeld worden door een Oosters ontbijt. Overdadig veel en lekker eten stond het gezelschap al vanaf de vroege ochtend op te wachten. Informatie overbrengen en opnemen kan natuurlijk ook niet op een lege maag. Maar wat sprekers Gerard en Frederik te vertellen hadden maakte meer impact.

 

Verschillende perspectieven op zakendoen in China

De ontbijtbijeenkomst stond in het teken van kennis delen, ervaringen met elkaar te bespreken en te verbinden, om ondernemers te helpen groeien. Dit op initiatief van Gérard Mertens, de specialist financiële logistiek bij Rabobank. Hij werd onder andere vergezeld door Björn Giesbergen, werkzaam als macro-econoom en landenanalist voor Rabobank. Onder zijn aandachtsgebied behoren de economische en politieke ontwikkelingen in China en een aantal andere Oost-Aziatische landen. In deze hoedanigheid is Björn de aangewezen persoon om kennis te delen over zakendoen in China. Daarnaast had de Relationship Manager van Rabobank Shanghai, Frederik van Ewijk, ook goede inbreng. Met zijn lokale kennis van de markt en beheersing van de taal adviseert Frederik nederlandse ondernemers die zakendoen met China. Hij ging onder meer in op de cultuur van het zakendoen in China, het omgaan met kapitaalrestricties en de economische risico’s voor het land. Daarnaast had Paul Sanders, International Business Manager van Rabobank, een relevant steentje bij te dragen door zijn specialisme op het gebied van internationaal zaken doen en het ontsluiten van zijn internationale netwerk voor MKB.

Onder het luisterend oor van circa 15 andere ondernemers heeft Jasper Delisse ook zijn huidige ervaringen en visie op groei in en rondom China gedeeld. Kortom, een zeer geslaagde ontbijtbijeenkomst met een hele hoop perspectieven op de Chinese markt, de internationale economische ontwikkelingen en zakendoen met China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *