Bootraces en dumplings: Vandaag is het Drakenbootfestival!

Gelukkig Chinees Nieuwjaar
Het Chinees Nieuwjaar is weer in zicht!
7 januari 2019
China documentaire Ruben Terlou
Leer het veelzijdige China kennen met deze documentaire
24 juli 2019

Bootraces en dumplings: Vandaag is het Drakenbootfestival!

Drakenbootfestival 2019 China

Drakenbootfestival 2019 China

Terwijl jij je deze vrijdag langzaam aan het voorbereiden bent op je Pinksterweekend, leeft China al maandenlang toe naar deze dag. Vandaag is namelijk het Drakenbootfestival, in China bekend als het Duanwu Festival. Een feestdag die draait om loyaliteit en voorouderverering, maar ook om de competitie tussen drakenboten. Waarom wordt deze dag dan precies gevierd?

   

De legendes

Van oudsher zijn er drie bekende legendes die ten grondslag liggen aan het vieren van het Drakenbootfestival. De eerste legende is die van Qu Yuan, een geliefde dichter en minister van de Chu-staat. Hem was ten oren gekomen dat de keizer van de Qin-staat de Chu-staat aan wilde vallen, maar de keizer geloofde hem niet en beschuldigde hem van verraad. Hij werd verbannen. Niet veel later werd de keizer van de Chu-staat vermoord door de keizer van de Qin-staat. Dit nieuws viel Qu Yuan zo zwaar dat hij na een periode rondzwerven zichzelf op de vijfde dag van de vijfde maanmaand heeft verdronken in de rivier. De dichter was echter zo geliefd en bewonderd dat de inwoners met hun boten de rivier af raceten om hem te zoeken en met hun trommels klopten om de boze geesten weg te jagen. Ze gooiden klonten kleverige rijst om de vissen te laten eten, zodat ze Qu Yuan’s lichaam met rust zouden laten.

       

De tweede legende is de dood van Wu Zixu, een premier van de Wu-staat. De koning van deze staat werd verliefd op een vrouw die gestuurd werd door de koning van een andere staat. Wu Zixu zei dat het een val was, zodat de verdediging van de Wu-staat zou verzwakken. Uit woede veroordeelde de koning Zixu tot de dood en gooide zijn lichaam in de rivier op de vijfde dag van de vijfde maand. Tien jaar na zijn dood veroverde de staat Yue de Wu-staat, precies zoals hij had voorspeld.

De laatste verhaallijn gaat over Cao E., een dochter van een plaatselijke sjamaan die verdronk in een rivier. Na dagenlang dwalen langs de rivier besloot Cao E. ook de rivier in te springen op de vijfde dag van de vijfde maanmaand. Vijf dagen later werd ze gevonden in de rivier met haar vader in haar armen. 

Bovenstaande legendes draaien om loyaliteit en ouderverering, twee moralen die nog steeds gevierd worden tijdens het Drakanbootfestival. Maar wat wordt er zoal gedaan tijdens het festival?

   
   

Racen met trommels en sticky dumplings

De belangrijkste activiteiten op deze dag zijn de Drakenbootraces. In boten van 20 – 35 meter zitten zo’n 30 tot 60 mensen die harmonieus en zo snel mogelijk de drakenvormige schepen onder begeleiding van trommels al peddelend over de finish proberen te brengen. Men gelooft dat de winnaars het jaar erop een gelukkig en voorspoedig jaar hebben.

Naast deze traditie, zijn er nog een aantal andere traditionele gewoontes die tijdens deze dag opvallend zijn. Zo wordt er met name kleverige rijstknoedels gegeten, genaamd Zongzi. Ook dragen mensen geparfumeerde zakjes, wordt er bijvoetkruid opgehangen om ziektes en muggen te verjagen, en drinkt men realgar wijn, welke ook zou helpen tegen ziektes en slechte geesten.   

Ook hier in Nederland heeft het Drakenbootfestival een podium gekregen. In de plaatsen Nijmegen, Apeldoorn, Kollum, Weerd en Helmond worden drakenbootraces gehouden tussen bedrijven, buurten en verenigingen. Deze zullen niet vandaag plaatsvinden, maar gaande de zomer. Wil je dus een beetje van dit Chinese festival in eigen persoon meemaken? Kijk dan even hier! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *